Jerome Powell a anunțat că recesiunea din SUA este posibilă și evitarea ei depinde de factori care nu sunt sub controlul Rezervei Federale

Jerome Powell, președintele Sistemului Federal de Rezerve Monetare din Statele Unite ale Americii, a spus că o recesiune în Statele Unite ale Americii este, cu siguranță un lucru posibil și a avertizat că evitarea unei recesiuni depinde acum în mare măsură de factori care nu sunt sub controlul Rezervei Federale. În mărturia în fața comitetului bancar al Senatului, președintele FED a recunoscut că acum este mai dificil pentru Banca Centrală să elimine creșterea inflației și să mențină, în același timp, o piață a muncii puternică.

El a susținut că economia Statelor Unite ale Americii este suficient de puternică pentru a rezista la o politică monetară mai dură, fără a fi nevoie să intre într-o recesiune, dar a recunoscut că factorii externi, cum ar fi conflictul Rusia-Ucraina și politica Chinei care privește Covid-19, ar putea complica și mai mult perspectivele.

„Apreciez oportunitatea de a vă prezenta raportul semi-anual de politici FED. Voi începe cu un mesaj foarte important. La FED înțelegem ce efect negativ are inflația ridicată, suntem foarte implicați să reducem inflația și ne mișcăm rapid să facem asta. Avem tot ce ne trebuie pentru a readuce stabilitatea prețurilor pentru cetățenii și business-urile americane. Este esențial să ducem inflația într-o perioadă cu o piață a muncii puternică.”, a declarat Jerome Powell, președinte FED.

Parlamentarii l-au presat pe Powell de mai multe ori cu privire la povara impusă de recentele mișcări ale Fed de a combate inflația, acum la 8,6%, cea mai mare din ultimele patru decenii. Banca centrală a impus săptămâna trecută cea mai mare creștere a ratei dobânzii din 1994 dar și sprijinul pentru ceea ce va fi cea mai puternică campanie de înăsprire a politicii monetare din anii 1980.

„În ciuda unui mediu economic care evoluează rapid, politicile noastre sunt adoptate constant. Cu inflația cu mult peste țelul nostru de 2% și într-o piață a muncii extrem de strâmtorată, am crescut dobânda cheie la ultimele 3 ședințe cu 1,5% până acum anul acesta. Comitetul anticipează că vor fi necesare alte creșteri în aceste intervale. În mai, am anunțat planuri de reducere a registrului nostru contabil, după ce am redus semnificativ deținerile de instrumente financiare.”, a mai adăugat Jerome Powell, președinte FED.