• Ion Ţiriac jr : Suntem grupul care, deocamdată, deţine peste 5% din acţiuni dacă consolidăm direct şi indirect, însă este o investiţie pe termen lung pentru noi şi sper să fie doar un început. Este perla României.
  • Ion Ţiriac jr : Fundaţia a realizat 65 de afaceri de succes şi toate au fost private. Acest plasament este unul pasiv care ne va da 10-12% pe an dividende la euro, plus creşterea naturală a activului. Şi, dacă guvernul ar face 2-3 paşi simpli, compania ar putea creşte mult mai accelerat.
  • Ion Ţiriac jr : Fundaţia Tiriac donează anual, de peste 20 de ani, sume colosale către căminele de copii, azile de bătrâni, ajutoare pentru sportive, şcoli, grădiniţe, spitale, plantat milioane de copaci, biserici, maşini, avioane, campusuri sportive şi după dezastre naturale.

Bună ziua, domnul Ţiriac. Înţelegem din piaţă că aţi cumpărat un pachet foarte mare din Hidroelectrica, la lansarea pe bursă. De ce aţi ales această companie?

Ion Ţiriac jr: Fundaţia Ţiriac şi afiliaţii direcţi caută mereu cele mai bune oportunităţi cu cel mai bun randament şi, totodată, investiţii de viitor care asigură şi o schimbare pozitivă în lume, aşa cum facem şi la donaţii. “Foarte mare” este relative. Da, probabil suntem grupul care, deocamdată, deţine peste 5% din acţiuni dacă consolidăm direct şi indirect, însă este o investiţie pe termen lung pentru noi şi sper să fie doar un început. Este perla României. Greu, dacă nu imposibil, să găseşti ceva mai bun în Europa în acest moment! Însă investim mult în toate regiunile geografice de peste 30 de ani. Este adevărat însă că, în România, ne interesează pe termen lung să facem parte din această companie.

De ce acum şi de ce în Hidroelectrica?

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Vedeţi dvs, sunt doar o mână de companii pe mapamond care produc un astfel de debit de energie si Cel de Sus ne-a dat această avere naturală inestimabilă. Cu o producţie de peste 60% din nevoia românilor, şi la hidro poate fi zi, noapte, ploaie vânt sau linişte, apa curge 24 din 24, 365 de zile pe an. Iar randamentul, din punct de vedere economic, este şi va fi uriaş mulţi ani de acum înainte. Consumul de curent creşte vertiginos, an de an şi cu electrificarea din ultimii ani şi planul 2030 am putea, ca ţară, să fim extrem de importanţi regional.

Aveţi vreun gând să vă implicaţi în conducere?

Nu amestecăm politicul cu privatul. Nu am făcut-o 35 de ani, nu începem astăzi. Fundaţia a realizat 65 de afaceri de succes şi toate au fost private. Acest plasament este unul pasiv care ne va da 10-12% pe an dividende la euro, plus creşterea naturală a activului. Şi, dacă guvernul ar face 2-3 paşi simpli, compania ar putea creşte mult mai accelerat.

Ca de exemplu?

Haideţi să o luăm ca pe un business. Astăzi faci cca 1 miliard de euro profit care merge la bugetul de stat. Foarte frumos. Ce aţi spune dacă s-ar dubla în maxim 5 ani? Asta aş face eu cu oricare business.

Cum să se dubleze?

O să fac o cerere să mă primească premierul României şi, dacă o acceptă, o să îi demonstrez că, prin doua schimbări uşor de realizat, îşi poate creşte producţia cu 60% pe an. În acel moment devenim exportatori importanţi de energie, nu doar consumatori. Însa asta ar însemna să îşi dorească şi Guvernul, să bage în seamă privatul. Sunt disponibil 24 din 24 pentru români. Şi sunt convins că numărul meu este uşor de găsit (râde).

Aveţi de gând să vindeţi deţinerea sau să mai cumpăraţi până la 10%, cum se aude?

Nu avem dorinţa să vindem nimic. Depre cumpărări de acţiuni… nu doresc să influenţez piaţa!

Vorbiţi-mi de ultimele acţiuni caritabile făcute. De unde au apărut aceste noi iniţiative?

Fundaţia Ţiriac donează anual, de peste 20 de ani, sume colosale către căminele de copii, azile de bătrâni, ajutoare pentru sportive, şcoli, grădiniţe, spitale, plantat milioane de copaci, biserici, maşini, avioane, campusuri sportive şi evenimente neaşteptate de dure (inundaţii, focare, cutremure etc). Din 1990, sute de milioane şi, faptul că nu am făcut public, a fost alegerea noastră. Nu vă voi spune cât şi ce vom mai face, însă cel puţin 25 % din profitul nostru, după ce plătim toate taxele, merge către caritate sau ajutoare şi aşa va fi cât trăieşte Fundaţia. Avem o echipă de peste 30 de oameni, care asta face de dimineaţa până seara. Şi să vă spun ceva: este cea mai mare realizare a noastră.