- Hubix Equity colaborează cu dezvoltatorii imobiliar pentru a cumpăra între 25% și 49% din proiectele acestora.
- Cristian Istrătescu: Investitorii devin acționari direcți în compania mamă, ceea ce le oferă un control mai mare asupra investițiilor.
- Cristian Istrătescu: România încă are cel mai bun indice de accesibilitate, adică care e puterea de cumpărare reală a unui salariu mediu în România.
Investitorii de retail în imobiliare pot obține randamentele pe care le are un dezvoltator imobiliar. Asta spune Hubix, companie de investiții imobiliare. Hubix Equity colaborează cu dezvoltatorii imobiliar pentru a cumpăra între 25% și 49% din proiectele acestora. Iar investitorii dețin direct acțiuni în compania mama. Ce caută? Două tipuri de proiecte:
– Rezidențial -blocuri de apartamente, eventual comercial la parter.
– Retail – spații care sunt apoi închiriate de retailer.
Advertisment
Cristian Istrătescu, vicepreședinte al Hubix, vorbește pentru Aleph Business despre oportunitățile din piața imobiliară românească: „Timing-ul imobiliar este unul bun, indiferent de cine va fi la guvernare.” El spune că, deși alegerile pot influența rezultatele economice, România prezintă o mulțime de oportunități imobiliare. „Ne uităm la foarte mulți indicatori și avem concluziile acestea bazate pe experiența țărilor din centrul și vestul Europei,” adaugă Istrătescu.
„În aceste companii pe care noi le înființăm, fiecare companie se duce și investește într-un anumit proiect al unui dezvoltator, iar acționalul care intră în acea companie deține 1, 2, 3, 4 sau 5%, maxim 5% din acea companie, având, evident, și drept de vot. Deci noi, ca și fondatori și inițiatori al acestui proiect, avem maxim 10% din acțiunile unei companii și implicit, adunarea generală fiind organul suprem de control, de conducere, de decizie, noi nu putem să facem ceva greșit față de ceea ce își doresc investitorii.”, spune Istrătescu.
Titlurile zilei
Ce model de investiție are Hubix?
Hubix Equity vrea să democratizeze accesul la investițiile imobiliare prin parteneriate cu dezvoltatorii. „Avem un ritm mai lent de implementare sau un ritm mai lent în care se întâmplă lucrurile acestea, dar se vor întâmpla. Acum, de ce am ales această metodă în care fiecare, să zicem, mic investitor devine acționar în companii? Pentru că românul, cel puțin, are această apartenință de a fi proprietar. De aceea, în imobiliare, noi avem cel mai mare număr de proprietari, ca și procent din Uniunea Europeană. Suntem peste 90 și ceva la 100 dintre noi proprietari. Și atunci, spre deosebire de platformele de crowdfunding, cele care strâng bani și investesc, unde tu, ca și investitor, acolo nu ai niciun control.” spune Istrătescu. În acest context, Hubix permite investitorilor mici să devină acționari în companii care investesc în proiecte imobiliare.
„În aceste companii pe care noi le înființăm, fiecare investitor deține un procent din companie și are drept de vot,” explică el. Aceasta asigură un control mai mare asupra deciziilor luate în cadrul proiectelor.
Care sunt și riscurile investiției?
Istrătescu menționează despre importanța managementului în succesul proiectelor imobiliare. „Oricât de minunat ar fi proiectul, dacă oamenii care sunt acolo nu au expertiza, nu au motivația, nu au drive-ul necesar să facă performanță, poate să fie super fain proiectul. Sunt câteva proiecte unde managementul nu a fost ceea ce trebuie și după 3-4 ani de zile, acțiunile lor sunt la minus 50%. Aici se vede, practic, lipsa de implicare. Pot fi multe motive aici, nu vorbesc că poate să fie și rea intenție, dar, în principiu, managementul contează. Deci, cei care intră alături de noi și le recomand tuturor celor care vin în acest proiect, dacă n-au auzit de noi, dacă nu știu cine suntem, ce facem și cu ce ne ocupăm, mai bine să stea pe bară, să ne o urmărească o perioadă, să vadă că livrăm rezultate și abia apoi să intre. Deci, odată, managementul. Doi. Noi am propus și promis prin acest proiect că nu se va intra nicio dezvoltare imobiliară până nu este totul verificat la sânge efectiv.” spune Istrătescu.
„Ne asigurăm că proiectele sunt curate și că există suficient capital pentru a le finaliza,” adaugă el. „Cele mai multe probleme imobiliare sunt acele falimente care se întâmplă pentru că nu au bani să finalizeze proiectul.”
Ce perspectivele are piața imobiliară?
Istrătescu este optimist cu privire la evoluția pieței imobiliare românești. „România încă are cel mai bun indice de accesibilitate, adică care e puterea de cumpărare reală a unui salariu mediu în România.
Cu salariul mediu în România poți să cumperi cei mai mulți metri pătrați față de orice altă țară din Europa. Deci, din păcate, suntem foarte ieftini. Deși nu pare, deși ni se par scumpe prețurile, gândiți-vă, și asta cred că o voi spune de fiecare dată, gândiți-vă că în București, în capitala țării, tot timpul, am zis-o și o să zic, două persoane care au salariu mediu pe economie, un cuplu cu salariul minim pe economie, pot să-și cumpere prin credit un apartament într-o zonă mediană, nu la margine, nu în comunele limitrofe.
Deci este posibil să-ți cumperi în România, cu salariu minim pe economie, dacă ești un cuplu, cu programul Primă acasă, Nouă acasă, sau cum s-o va mai numi el, unde dai avans de doar 5%. Rata pe care o plătești este suportabilă. Ceea ce nu o să vedeți în Vest. Trebuie să fie extrem de bine să-ți permiți să cumperi un apartament într-o zonă mediană acolo. Deci la noi este încă ieftin, hai să zicem, ieftin metru pătrat și asta este driver-ul principal. Este loc de creștere încă foarte, foarte mult.”, încheie Istrătescu.