În jur de 35.000 de persoane fizice care investesc la Bursa de Valori prin instrumente precum acţiuni, produse structurate, obligaţiuni au plătit statului român impozite de 372 mil. lei pe baza tranzacţiilor bursiere din anul 2021 prin intermediul Declaraţiei Unice completate şi depuse la ANAF.
Advertisment
Cu alte cuvinte, aplicând nivelul de impozitare de 10% pentru câştigurile bursiere, aceşti investitori au realizat în anul 2021 câştiguri de circa 3,7 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar, adică o medie de aproximativ 106.000 de lei pentru fiecare participant bursier.
Chiar dacă valoarea impozitelor plătite prin ANAF de către investitorii de la Bursa de la Bucureşti este aproape dublă faţă de anul 2020, adică 372 mil. lei faţă de 202 mil. lei, la un număr aproximativ egal de contribuabili investitori, analiştii consultaţi de Ziarul Financiar spun că această diferenţă nu e chiar o surpriză în contextul în care Bursa locală s-a apreciat cu 40% cu tot cu dividende în 2021 faţă de 3,4% în anul precedent.
Titlurile zilei
„Cred că ar trebui să legăm datele cu privire la profiturile declarate la Fisc de evoluţia indicilor bursieri în 2021. Nu mi se pare surprinzător faptul că mulţi investitori au ales să îşi marcheze profiturile, profitând de evoluţia foarte bună a bursei“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, una din cele mai vechi societăţi de brokeraj bursier din România.
Nici pentru Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM, dublarea impozitelor nu vine ca o surpriză. „Nu este de mirare faptul că românii au marcat profituri duble pe piaţa de capital în 2021 comparativ cu anul precedent, având în vedere că a fost un an cu randamente record atât pe bursa locală cât şi pe cele internaţionale.“
Cel mai mare impozit plătit de un investitor persoană fizică pentru tranzacţiile bursiere din 2021 a fost de 15,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, raportat la impozitarea de 10% pentru câştigurile de pe piaţa de capital, acest investitor a reuşit ca în anul 2021 să obţină un profit net, respectiv diferenţa dintre câştigurile şi pierderile din portofoliu, de aproape 155 de milioane de lei (30 mil. euro). Cel mai probabil acest profit realizat anul trecut provine din partea unui antreprenor, mai ales în contextul în care unele companii antreprenoriale au înregistrat raliuri în 2021 susţinute şi de un context de piaţă favorabil pentru sectorul în care activează: chimic, medical, materiale construcţii, IT&C, agricultură.