Investiţiile străine directe s-au ridicat anul trecut la 8,9 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, incluzând profitul reinvestit în valoare de 4,58 miliarde euro, arată o analiză realizată de BNR şi INS.

Potrivit Ziarului Financiar, aportul la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD a fost de 2,16 miliarde euro.

De asemenea, 2,1 miliarde euro au reprezentat euro instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe).

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Soldul total al investiţiilor străine directe era la finele anului trecut de 100,28 miliarde euro, din care 70,2 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70%).

În ceea ce priveşte veniturile din investiţii realizată de companiile străine din România, acestea se ridică la 8,89 miliarde euro, potrivit BNR.

Din suma totală, veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 8,3 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 11 miliarde euro, din totalul profiturilor obţinute de întreprinderile ISD şi pierderile ce revin acestora, în valoare de 2,7 miliarde euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD în anul 2021.

Veniturile nete din dobânzi s-au ridicat la 592 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Metodologia utilizată la elaborarea acestor statistici este în conformitate cu prevederile Manualului balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională editat de Fondul Monetar Internaţional, ediţia a 6-a (BPM6).