România a trecut în 2021 de pragul de 100 de miliarde de euro în privința soldului investițiilor străine directe, conform datelor BNR, și înregistrează o creștere continuă în ultimul deceniu. Față de 2010, creșterea a fost de 91%, ceea ce este echivalentul unei majorări cu 47,7 miliarde de euro a soldului. Aceste cifre susțin ideea că România a fost și continuă să fie o țară atractivă pentru investitorii străini.

Investiţiile străine directe au crescut și în prima jumătate a acestui an, mai exact cu 21,4%, până la 4,38 de miliarde de euro, comparativ cu 3,6 miliarde euro în perioada similară din 2021, arată BNR.

La nivel european, România se situează pe locul 4 din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor, după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că e vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unora deja existente, arată un studiu EY. Însă chiar și cu acest ritm de creștere record, România rămâne în urma altor state din regiune, ca Polonia sau Cehia.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Anca Dragu, fost ministru de Finanțe.

“Investițiile străine directe sunt o durere pentru România de foarte mulți ani și am fost la coada clasamentului pentru o perioadă foarte lungă de timp din cauza politicilor economice incoerente. Nici acum, însă, nu stăm extrem de bine și cadrul legislativ contează foarte mult în decizia de a investi într-o țară. Te uiți dacă, în momentul în care iei decizia să investești, peste un an-doi se schimbă cadrul legislativ și te vei trezi cu alte reguli, mai ales în ceea ce privește fiscalitatea.”, a povestit Anca Dragu, fost ministru de Finanțe.