Investiţiile în active imobiliare comerciale din România au atins în 2022 un nivel record, de peste 1,2 miliarde de euro, cel mai mare din 2007 încoace, a doua cea mai bună din istorie şi o creştere semnificativă faţă de volumul obişnuit mediu aflat în zona a 900 de milioane de euro, înregistrat din 2014 până în prezent, arată o analiză Colliers.

„Anul 2022 a fost unul al provocărilor, dar şi al reuşitelor în zona investiţiilor imobiliare şi a sectorului industrial. Economia României şi piaţa imobiliară locală s-au maturizat mult în ultimul deceniu, 2022 confirmând că ţara are potenţialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional”, spune Laurenţiu Lazăr, Managing Partner la Colliers.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), piaţa de real estate s-a remarcat anul trecut prin dinamismul pieţei de spaţii industriale, revenirea sectorului de retail la valorile pre-pandemie în privinţa traficului în magazine şi creşterea importanţei criteriilor ESG în zona de birouri.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În cazul României, comparativ cu perioada 2005-2009, o diferenţă notabilă vine de la divergenţa randamentelor proprietăţilor comerciale şi faţă de regiune, dar şi faţă de mersul economiei în general. Astfel, România a rămas în urma regiunii din prisma randamentelor, în pofida unei performanţe economice mai bune, ceea ce ar trebui sa confere pieţei un grad mai ridicat de rezistenţă la iminenta corecţie, în opinia consultanţilor.

O altă tendinţă notabilă a pieţei locale este reprezentată de dinamismul zonei de spaţii industriale şi logistice, mai ales având în vedere anunţurile tot mai numeroase cu privire la fabricile care se vor construi în România. Consultanţii Colliers sunt de părere că acestea marchează începutul procesului de relocare a unităţilor de producţie din Asia şi Rusia, în contextul noilor realităţi geopolitice, dar reprezintă, totodată, şi rezultatul investiţiilor importante în zona de infrastructură.

Şi piaţa rezidenţială încheie un an record în zona livrărilor, cu un volum total de unităţi finalizate cu cel puţin 40% mai mare decât media deceniului precedent, dinamismul din zona construcţiilor păstrându-se şi pe final de an.