Investițiile au fost motorul economiei în T3/2022, nu consumul

  • Investițiile au fost motorul economiei în T3/2022, nu consumul
  • În T3, consumul a avut o contribuție de 2,5% la creșterea economică
  • Investițiile au avut o contribuție de 3,8% la creșterea economică în T3
  • Investițiile publice au fost de 11,2 mld. € în primele 11 luni/2022

Avem primele semne ale unei creșteri economice solide?

Se inversează trendul. În T3/2022, nu consumul a fost motorul economiei, cum se întâmplă de regulă, ci investițiile. 3,8% creștere economică în T3/2022 față de același trimestru al anului trecut. Creștere susținută în primul rând de investiții.

În primele 11 luni din 2022, investițiile publice, ale statului și din fonduri europene, erau de 11,2 mld. €, record pentru România. Se adaugă investițiile străine directe de 10,3 mld. € în primele 11 luni ale anului trecut, un alt record.

Vestea mai puțin bună: deficitul de cont curent crește cu 10 mld. € de la an la an, până la 25 mld. €.

Suntem pe drumul cel bun? Și cum facem să rămânem pe el? Am discutat subiectul cu Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank.

„Dacă ne uităm în T3, într-adevăr am avut o creștere mai mare pe investiții, de 10%, formarea brută de capital fix a crescut cu peste 10% în T3 față de T3 al anului anterior, iar consumul a crescut cu 3% și ceva deci, practic, și pe contribuții la creșterea economică, investițiile în T3 la rata anuală au contribuit cu mai mult decât a contribuit consumul. Dacă ne uităm un pic mai în detaliu, o să observăm că, pe sectoare economice, construcțiile ridică această evoluție și în special componenta de construcții inginerești, adică lucrările de infrastructură, care au crescut foarte mult în T3, undeva la peste 20% față de T3 al anului anterior în termeni de volume, ceea ce e o rată foarte înaltă.”, a povestit Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank.