• Tările europene plătesc zilnic 285 de milioane de dolari pentru petrolul rusesc
  • 500 de milioane de dolari pe zi îi costă pe ruși invazia din Ucraina
  • În perioada 2004-2017, UE a importat 2.800 de milioane de tone de petrol din Rusia

Rusia încasează zilnic 285 de milioane de dolari în schimbul petrolului pe care-l exportă în Uniunea Europeană, arată analiza institutului de cercetare a pieței Transport and Environment. 200 de milioane pe zi îi costă pe ruși invazia, dacă ne referim doar la cheltuielile operaționale. La care se adaugă alte 300 de milioane pe zi – daune ale echipamentelor militare.

Sunt estimări ale unei surse din cadrul armatei Statelor Unite, bazate pe operațiunea americană din 2003, din Iraq Europa depinde în proporție de 25% de petrolul rusesc. Iar Moscova câștigă de două ori mai bine din vânzarea de petrol decât din cea de gaze, pe piața din Europa. Este deconectarea de la petrolul rusesc soluția prin care poate fi blocat atacul lui Putin? Vorbim acum cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

“În primul rând, pentru Europa, discuția este legată dacă are cu cine și cu ce să înlocuiască petrolul rusesc și gazele din Rusia. Pentru că, indiferent cât este prețul, dacă nu ai resurse în afara Rusiei, atunci este o problemă. Americanii s-au dus în Venezuela pentru a găsi alte surse de energie pentru Europa, s-au dus și în Arabia Saudită. Vom vedea în timp care vor fi rezultatele. În acest moment, pe termen scurt, gazele și petrolul din Rusia nu prea pot fi înlocuite. Bineînțeles, la un preț rezonabil.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Și apropo de prețul de 300 de dolari pe baril, gândește-te că înainte sau imediat după ce a început războiul, iar lumea occidentală a amenințat cu sancțiuni, fostul premier Medvedev a spus că să vedem cum va trăi Europa cu 2.000 euro gazul pe mia de metri cubi. Acum, gazul este la peste 3.000 de euro. Deci este un joc al cotațiilor, un joc al prețurilor, este un joc al furnizărilor ca să vedem cine rezistă mai mult sau cine se prăbușește mai repede: Rusia sau lumea occidentală.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.