Cât de mult și cât de scump va fi gazul la iarnă? Și cine vor fi cei afectați de o eventuală penurie? Guvernul ia în calcul mai multe scenarii. În cel negativ, gazele vor fi raționalizate pentru consumatorii industriali, a spus președintele Asociației Energia Inteligentă la Aleph Business.
Companii ca Azomureș sau Alum Tulcea au anunțat deja suspendarea activității din cauza prețurilor mari la gaze. Urmează măsuri similare și din cauza lipsei de gaze, la iarnă? România este al doilea cel mai mare producător de gaz din Europa și importă 15% din necesar.
Totuși nu putem rezista în situația în care Kremlinul închide robinetul și căutăm soluții în Azerbaidjan sau Emiratele Arabe Unite. Căutările nu oferă, însă, siguranță companiilor.
Am discutat subiectul cu Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.
“Sunt două scenarii mari în acest moment. Avem un scenariu, să-i spunem pozitiv, în care vom crește producția și la toamnă vor exista suficiente stocuri pentru a asigura necesarul marilor consumatori din România. Trebuie spus că scenariul de mai devreme este un scenariu adresat consumatorilor, nu producătorilor. România este producător. În acest scenariu, ar trebui să trecem cu bine peste iarnă, iar în februarie-martie să reînceapă producția. Iarna, în mod normal, nu avem extracție de gaz.”, a povestit Adrian Dragomir, fondator Termene.ro.