În anul 2020, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 15,4% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a scăzut cu 21,5%, iar producţia animală şi serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, în 2020, structura valorii producţiei ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent.

Astfel, ponderea producţiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale în scădere faţă de anul anterior, iar producţia animală de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale în creştere faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte serviciile agricole, acestea au avut o pondere de 2,2%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În 2020, s-au înregistrat creşteri ale ponderilor valorii producţiei la: legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe şi struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutreţ (+1,2 puncte procentuale) şi la cartofi (+1,0 puncte procentuale) şi au fost raportate scăderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) şi plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

De asemenea, s-au înregistrat creşteri ale valorii producţiei la ovine şi caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) şi alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) şi scăderi la păsări (-1,4 puncte procentuale) şi porcine (-0,5 puncte procentuale).