În anul 2020, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 15,4% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a scăzut cu 21,5%, iar producţia animală şi serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, în 2020, structura valorii producţiei ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent.

Astfel, ponderea producţiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale în scădere faţă de anul anterior, iar producţia animală de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale în creştere faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte serviciile agricole, acestea au avut o pondere de 2,2%.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În 2020, s-au înregistrat creşteri ale ponderilor valorii producţiei la: legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe şi struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutreţ (+1,2 puncte procentuale) şi la cartofi (+1,0 puncte procentuale) şi au fost raportate scăderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) şi plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

De asemenea, s-au înregistrat creşteri ale valorii producţiei la ovine şi caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) şi alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) şi scăderi la păsări (-1,4 puncte procentuale) şi porcine (-0,5 puncte procentuale).