INS revizuiește puternic în jos creșterea PIB din T1. PIB-ul a urcat cu 1,5%, nu cu 5,3%, cum spunea anterior

  • INS revizuiește puternic în jos creșterea PIB din T1
  • PIB-ul a urcat cu 1,5%, nu cu 5,3%, cum spunea anterior
  • Economiștii și oamenii de afaceri sunt în derută

E derută în tabăra economiștilor. Care critică felul în care INS a revizuit datele de creștere a PIB-ului din primul trimestru. De la 5,3% la 1,5%, creșterea economică din primul trimestru din 2022.

În mai, INS raporta că România a avut o creștere a PIB-ului de 5,3% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021.

„E o glumă proastă”, spune Radu Burnete de la Concordia.

Estimarea este mult mai aproape de consensul inițial al Bloomberg de 1,0%, similar cu estimarea noastră, spun și economiștii BCR.

INS motivează din nou revizuirea prin schimbarea modelului de calcul și prin actualizarea software-ului de ajustare sezonieră. A schimbat modelul și iunie.

Am discutat subiectul cu Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank.

„Haideți să vedem despre ce-i vorba înainte de a trage concluzii. Cifrele de creștere economică anuală, adică T1 față de T1 din anul anterior, T2 față de T2 anul anterior, T3 față de T3 anul anterior nu intră în discuția ajustărilor sezoniere pentru că ele sunt date brute. Ajustarea aceea sezonieră nu are niciun impact.

De ce se face ajustarea sezonieră? Pentru a putea compara T3 cu T2, T2 cu T1, pentru că datele au un comportament sezonier foarte puternic.”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank.