- Economia României crește cu 1,1% față de T3/2023, dar înregistrează o scădere trimestrială de 0,1%, conform INS.
- Comerțul, transportul și impozitele nete pe produs susțin creșterea, în timp ce agricultura, industria și imobiliarele au un impact negativ.
- În perioada ianuarie-septembrie 2024, PIB-ul României crește în termeni reali cu 0,8%.
INS anunță că economia României crește în T3 cu 1,1% față de perioada similară din 2023 şi cu 0,8% în primele nouă luni din 2024, avans sustinut în special de comerț, transport şi impozite nete pe produs, în timp ce agricultura, industria şi tranzactiile imobiliare au avut contribuții negative.
Advertisment
Comparativ cu T2 2024, în T3 PIB-ul României scade cu 0,1%, în termeni reali, o deteriorare a prognozei fată de datele anuntate initial, în noiembrie. Pe datele semnal, INS anunță că PIB rămâne neschimbat în T3 față de T2 2024 şi că economia crește cu 0,9% la nouă luni.
Pe date ajustate sezonier, PIB-ul este în scădere cu 0,1% faţă de trimestrul II 2024 şi cu 0,3% faţă de trimestrul III 2023.
Titlurile zilei
Comerțul și transportul susțin creșterea PIB-ului
Pe categorii de resurse, creşterea economiei este sustinuă în primul rând de comerț, transport, hoteluri (+0,4%), cu o pondere de 21,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate se majorează cu 1,9%.
-Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,1%) cu o pondere de 8,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate se majorează cu 1,0%;
– Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,2%) cu o pondere de 3,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate se majorează cu 7,1%.
O contribuţie pozitivă la creşterea PIB o au impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea înregistrează o creştere a volumului lor cu 10,6%.
Ce sectoare au impact negativ asupra PIB?
– Agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,6%), cu o pondere de 3,9% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate scad cu 12,8%;
– Industria (-0,1%), cu o pondere de 17,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate scade cu 0,4%;
– Tranzacţiile imobiliare (-0,1%) cu o pondere de 7,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a diminuat cu 1,4%.
La creşterea PIB nu contribuie următoarele activităţi economice:
– Construcţiile, cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate se majorează cu 0,8%;
– Informaţiile şi comunicaţiile, cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate scade cu 0,2%;
– Intermedierile financiare şi asigurările, cu o pondere de 2,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate scade cu 0,6%;
– Administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială, cu o pondere de 13,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate se majorează cu 0,3%.
Din punct de vedere valoric, PIB la 9 luni se ridică la 1.241 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de perioada similară din 2023.
Consumul și investițiile susțin creșterea PIB
Dn punctul de vedere al utilizării PIB, evoluţia din perioada inauarie-septembrie s-a datorat, în principal:
– Cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,5%, contribuie cu +3,4% la creşterea PIB;
– Cheltuielii pentru consumul final individual al administraţiilor publice, al cărei volum s-a diminuat cu 2,7%, contribuie cu -0,2% la evoluţia PIB;
– Consumului final colectiv efectiv al administraţiilor publice, al cărui volum s-a diminuat cu 1,3%, contribuie cu -0,1% la evoluţia PIB;
– Formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 3,0%, contribuie cu +0,8% la creşterea PIB.
Un impact negativ la evoluţia PIB îl înregistrează exportul net (-2,8%), consecinţă a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 3,0% corelată cu o majorare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,2%).