• Economia țării a crescut cu 6,5% în S1 al anului
  • PIB-ul României a înregistrat o creştere de 13% în T1 pe seria brută şi cu 13,6% pe seria ajustată sezonier
  • Cea mai mare contribuţie la creşterea PIB în primul semestru a avut-o sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul

Economia României a crescut în primul semestru cu 6,5%, pe serie brută, şi 6,2% ajustat sezonier, faţă de perioada similară de anul trecut, avans susţinut de aproape toate ramurile economiei, şi cu predilecţie de industrie, comerţ şi IT&C, arată datele publicate marţi de INS.

În T2/2021, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 13% pe seria brută şi cu 13,6% pe seria ajustată sezonier faţă de perioada similară a anului trecut, iar comparativ cu T1/2021, produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,8%.

“Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru T2/2021, faţă de varianta semnal publicată în comunicatul de presă din 17 august 2021”, menţionează INS.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Cea mai mare contribuţie la creşterea PIB în primul semestru a avut-o sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, de 2%, cu o pondere de 20,3% la formarea PIB, volumul de activitate al acestui domeniu majorându-s cu 10,2%.

În acelaşi timp, industria a contribuit cu 1,9%, cu o pondere de 19,2% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 10,4%. Informaţiile şi comunicaţiile au contribuit cu 1,1%, cu o pondere de 7,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 14,1%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 10,3% la formarea PIB, au contribuit cu 0,9% la creşterea economiei, volumul lor majorându-se cu 10,2%.

În total, Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2021 a fost de 493,8 mld. lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,5% faţă de semestrul I 2020, iar Produsul Intern Brut – serie brută – estimat pentru trimestrul II 2021 a fost de 268,7 mld. lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 13,0% faţă de trimestrul II 2020.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 11,9%, contribuind cu 2,6% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la scăderea PIB a avut-o exportul net (minus 2,3%), consecinţă a creşterii cu 16,8% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 20,0%.

În vară, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sus estimările privind creşterea economiei în 2021, la 7%, de la 5% în prognoza publicată în primăvară.

Una dintre cele mai pozitive prognoze economice pentru România vine însă din partea băncii americane JP Morgan, care estimează o creştere de 8,4% în 2021. Comisia Europeană şi FMI au venit cu scenarii ceva mai moderate, cu creşteri cuprinse între 7 şi 7,4% pentru PIB-ul României.