Inflaţia ridicată obligă băncile centrale să adopte o atitudine din ce în ce mai agresivă în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzilor. Scopul este de a încetini cererea, creşterea economică şi, prin urmare, inflaţia. Ratele mai mari ale dobânzilor şi ale randamentelor obligaţiunilor fac ca împrumuturile să fie mai scumpe şi reduc evaluările companiilor. Acest lucru a dus la scăderea preturilor acţiuni de pe burse din ultima perioadă, arată o analiză eToro, citată de ZF.

Ca o retrospectivă: FED a majorat dobânda de politică monetară cu 0,75%, cea mai mare creștere din 1994 încoace, până la 1,75%. Iar Jerome Powell, președintele FED, estimează că aceasta va ajunge la 3,75% până la final de an. Apoi, Banca Națională a Elveției a majorat rata dobânzii cu 0,5% până la -0,25%, prima majorare în peste 15 ani. Banca Angliei a operat a cincea majorare, de la 0,25% la 1,25% și prognozează o inflație de 11% pentru 2022. Totuși, rata de referință a țării noastre, de 3,75%, este încă scăzută în comparație cu economiile vecine, scrie ZF.

Rata inflaţiei din România este de 14,49% şi este foarte probabil ca în următoarea şedinţă a BNR din iulie să asistăm la o creştere mai agresivă a dobânzii, peste nivelul de 0,5% estimat în prezent de analişti.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Paul Maior, președintele Invest Club.

“Așa cum, în piața acțiunilor în ultima vreme, investitorii și-au rotit portofoliile de la portofolii de companii de creștere, de tehnologie, către portofolii de genul value, dividende. Adică investitorii au devenit ceva mai conservatori. Așa și în zona de criptomonede, putem spune că investitorii au început să fie mai rezervați, mai ales că vin vremuri ceva mai grele, după cum se anunță. După cum vedem și în piață, nu mai e lichiditatea care era odată și în momentul acela ne putem da seama că și volatilitatea va fi mai mare, riscul va fi mai mare – și atunci mai bine ne conservăm, cât de cât, capitalul.”, a povestit Paul Maior, președintele Invest Club.