Inflaţia pune şi mai multă presiune pe Europa după ce a înregistrat niveluri record

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în iulie, dar vârful ar putea fi încă la câteva luni distanţă, menţinând presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru o nouă majorare importantă a ratei dobânzii în septembrie, scrie Reuters.

Creşterea preţurilor de consum în cele 19 ţări care împart moneda euro a accelerat la 8,9% în iulie, de la 8,6% luna precedentă, cu mult peste estimările de 8,6% şi cu mult peste ţinta de 2% stabilită de BCE, potrivit datelor furnizate vineri de Eurostat, agenţia de statistică a UE.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Iniţial, inflaţia a fost determinată de blocajele de aprovizionare post-pandemice, dar, mai recent, consecinţele războiului Rusiei din Ucraina au dus la creşterea preţurilor la energie, metale şi alimente.

În timp ce preţurile ridicate la energie rămân un factor inflaţionist major, preţurile la alimentele procesate şi la servicii au crescut şi ele, ceea ce sugerează că inflaţia devine din ce în ce mai amplă.

De teamă că creşterea preţurilor scapă de sub control, BCE a majorat ratele cu 50 de puncte de bază în această lună, încălcându-şi propriile orientări care prevedeau o mişcare mai redusă, şi a promis alte majorări de rate pentru a preveni apariţia unei spirale a preţurilor salariale.

Însă inflaţia reprezintă, de asemenea, o dilemă pentru bancă. Costurile ridicate ale alimentelor şi energiei epuizează economiile şi, în cele din urmă, încetinesc creşterea economică, putând împinge blocul în recesiune.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a stagnat în al doilea trimestru, înainte de ceea ce ar putea fi un al treilea trimestru dificil. Între timp, economia americană s-a contractat în mod neaşteptat în al doilea trimestru.

Rata şomajului este la un nivel minim record de 6,6%, în timp ce rata de ocupare a forţei de muncă se află la cel mai înalt nivel, ceea ce sugerează că presiunile salariale, o condiţie prealabilă pentru o inflaţie durabilă, sunt deja în curs de desfăşurare.

Pieţele estimează în prezent o majorare a ratei de 35 de puncte de bază pentru luna septembrie, ceea ce sugerează că investitorii sunt împărţiţi între o mişcare de 25 şi una de 50 de puncte de bază.

Următoarea şedinţă a BCE va avea loc pe 8 septembrie.