Banca Centrală Europeană va majora din nou ratele dobânzilor joi pentru a lupta împotriva inflaţiei galopante şi, având în vedere că se ia în considerare o mişcare mare şi una record, singura întrebare este cu cât, scrie Reuters.

Îngrijoraţi de faptul că inflaţia extrem de ridicată este din ce în ce mai adânc înrădăcinată, factorii de decizie politică se străduiesc să ţină sub control cea mai dăunătoare creştere a preţurilor din aproape jumătate de secol, în condiţiile în care aceasta consumă economiile gospodăriilor şi afectează producţia întreprinderilor.

În cele din urmă, alegerea se va face între o creştere de 50 şi 75 de puncte de bază a ratei. Aceasta din urmă ar fi cea mai mare creştere de până acum a ratei de referinţă a BCE, însă, indiferent de rezultat, direcţia de acţiune a băncii va fi clară.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Mai multe majorări sunt luate în calcul pentru lunile următoare, deoarece presiunile asupra preţurilor, care se aşteaptă deja să ducă la o recesiune în iarnă, depăşesc în mod constant chiar şi cele mai pesimiste previziuni.

Actualizările previziunilor BCE vor arăta cu siguranţă o inflaţie mult mai mare şi o creştere economică semnificativ mai slabă.

Preţurile ridicate ale energiei vor diminua puterea de cumpărare şi, aproape sigur, vor arunca blocul într-o recesiune care ar putea fi exacerbată de o BCE agresivă, mai ales în condiţiile în care costurile de împrumut cresc pentru guvernele care încearcă să îi ajute pe cei mai afectaţi.

O majorare puternică după un deceniu de rate ultra-joase contravine, de asemenea, orientării BCE către gradualitate, iar mai mulţi factori de decizie, inclusiv Fabio Panetta, membru al consiliului de administraţie, şi şeful băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, au pledat pentru o creştere cu un procent mai redus.

Inflaţia globală în zona euro depăşeşte 9%.

“Ne aşteptăm la creşteri ale ratelor de 75, 50 şi 25 de puncte de bază în următoarele şedinţe din acest an, ducând rata depozitelor în teritoriu neutru pe măsură ce economia încetineşte, şi la alte trei creşteri de 25 de puncte de bază anul viitor”, a declarat economistul Societe Generale, Anatoli Annenkov.