• Serviciile pentru companii și persoane fizice scad sau stagnează în prima jumătate a anului 2024, cu o scădere de 12% în turism și o creștere de doar 5% în IT.
  • Inflația în servicii scade mai greu decât inflația generală și ajunge la 8,5% în iulie 2024, menținând media creșterii prețurilor ridicată.
  • În ciuda scăderii producției de servicii, prețurile cresc din cauza creșterilor salariale, ceea ce generează un ciclu de majorări de prețuri.

Serviciile, atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice, scad sau stagnează în prima jumătate a anului 2024. Serviciile de turism scad cu 12%, iar IT-ul, care creștea cu două cifre, crește acum cu doar 5%.

Spre exemplu, în ultimul an creşterea generală a preţurilor, inflaţia scade de la 9,4% la 5,4%. Inflaţia la servicii, pe de altă parte, scade şi ea, dar de la 12% în iulie 2023 la 8,5% în iulie 2024 şi a fost principalul motiv pentru care media creşterii preţurilor rămâne sus.

De asemenea, serviciile înregistrează scăderi continue în 2024 față de 2023, ceea ce sugerează o contribuție redusă la creșterea economică și o evoluție economică mult sub așteptări în prima jumătate a anului. Serviciile de transporturi pentru companii scad cu 6% an/an în primele șase luni din 2024. IT-ul, care creștea cu două cifre în anii anteriori, crește acum cu doar 5%, afectat de turbulențele din SUA și de înlocuirea parțială cu inteligența artificială, scrie ZF.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

În ciuda scăderii producției de servicii, prețurile cresc, ceea ce reprezintă o anomalie economică

Sursa: ZF

Comenzile din IT scad puternic după explozia din pandemie, când cererea pentru servicii digitale a fost uriașă. În general, serviciile pentru business stagnează în primele șase luni din 2024. Serviciile pentru populație scad cu 1,5%, iar cea mai mare scădere este în turism, cu 11,5%.

În ciuda scăderii producției de servicii, prețurile cresc, ceea ce reprezintă o anomalie economică. Salariile mici din anumite segmente de servicii au dus la creșteri salariale în 2024, deoarece inflația a erodat puterea de cumpărare. Creșterile salariale contribuie la creșterea prețurilor în servicii, conform avertismentelor economiștilor și generează un ciclu de majorări de prețuri.

Sursa: ZF