• Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, stagneaza la 5,92%.
  • La începutul anului, indicele se situa la 6,21%.
  • Evoluția ROBOR este influențată de politica monetară a BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, stagnează la 5,92%. Indicele ROBOR la 6 luni stagnează la 5,98%.

La începutul săptămânii, scade ușor la 5,92% pe an, de la 5,93% în ședința precedentă.  Ulterior, coboară la 5,91% pe an.

La începutul anului, indicele se situa la 6,21%, și a menținut o tendință generală de scădere pe parcursul anului. Totuși, din 14 noiembrie, ROBOR la 3 luni reia creșterea, peste 5,55%, nivel la care stagnase din 3 septembrie 2024.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Factori principali care influențează ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei.

Evoluția ROBOR este influențată de factori precum politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), lichiditatea de pe piața interbancară, inflația și politica fiscală.

În cea mai recentă ședință de politică monetară, BNR menține dobânda-cheie la 6,5% și majorează prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,9%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) crește de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.

Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.