Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, încheie săptămâna la 7,93%, după ce în ultimele trei zile de tranzacţionare staţionase la 7,93%, arată datele BNR.

Conform Ziarului Financiar, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a staţionat la 8,10%.

Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 8,23%, de la 8,22% joi.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

De la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, ROBOR la 3 luni a crescut cu 166%, depăşind la jumătatea anului 8%. Din luna august, indicele a început să facă paşi mici înapoi, dar se menţine în continuare la un nivel care îngreunează activitatea multor companii, în special din cauza planurilor de investiţii pentru care firmele au nevoie de finanţare.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în luna august a fost majorată de BNR la 5,5%.