Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 7,98%, în creştere cu două puncte bază faţă de marţi, când a fost cotat la 7,96%, arată datele publicate de BNR.

Potrivit Ziarului Financiar, acesta este primul semnal de creştere după patru zile consecutive în care evoluţia indicelui s-a înscris pe o pantă descendentă, după ce guvernatorul BNR a ieşit cu declaraţia că băncile „au sărit calul“ cu creşterea acestui indice.

Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% de la 8,12% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, a fost cotat la 8,28% faţă de 8,27%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat. ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România preconizează că indicele ROBOR la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.