Indicele BET ajunge la cea mai mică valoare din martie 2021 încoace

 BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, a pierdut 2,6% vinerea trecută, înregistrând un declin de 16,6% în 2022, conform datelor BVB. Astfel, indicele a ajuns la cea mai mică valoare din martie 2021.

Dinamica de vineri a indicelui a fost trasă în jos de evoluţia unor companii precum operatorul privat de sănătate MedLife (minus 5%), producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (minus 4,4%), producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (minus 4,3%), operatorul naţional de transport de energie Transelectrica (minus 2,8%), grupul bancar BRD – SocGen (minus 2,6%) şi producătorul de vinuri Purcari (minus 1,7%).

MedLife a ajuns la minimul ultimelor patru luni. Electrica (EL), distribuitor şi furnizor de energie electrică la care statul ro­mân are 49% prin Ministerul Energiei, se află la minim istoric de 6,6 lei per unitate. Cu un preţ de 11,8 lei per unitate, BRD – SocGen este aproape de minimul ultimelor trei luni, situaţie în care se află inclusiv Nuclearelectrica. Transelectrica, ajunsă la 17,05 lei per acţiune, este la minimul ultimelor şase luni.

Indicele global MSCI a scăzut vineri la cel mai slab nivel de la jumătatea anului 2020, după ce a pierdut circa 12% într-o lună de când Jerome Powell, preşedintele băncii centrale americane, a declarat că reducerea inflaţiei ar dăuna mersului economiei.

Euro a scăzut pentru a patra zi consecutivă după ce ultimele statistici au surprins o înrăutăţire a economiei germane luna aceasta, iar bursele europene au continuat să reacţioneze negativ în urma valului de majorări de dobânzi de săptămâna trecută în ţări precum SUA, Regatul Unit, Suedia, Elveţia şi Norvegia.

În Europa, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 1,8% spre finele sesiunii de vineri. Indicii FTSE 100 din Londra şi IBEX 35 din Paris pierdeau 1,8%. Totodată, indicele german DAX 30 şi CAC 40 din Franţa erau pe minus cu 1,5%, respectiv 1,6%.