• Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în august.
  • Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.
  • Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a scăzut.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Această situaţie a fost cauzată de scăderea ambelor componente ale indicatorului, însă se remarcă scăderea componenţei de anticipaţii cu 8,8 puncte până la valoarea de 38,3 puncte.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

Ce spune vicepreşedintele Asociaţiei CFA România

“În contextul anticipatelor majorări de taxe indicatorul de încredere a scuzut puternic în luna august. De asemenea anticipaţiile de majorare a taxelor indirecte, a avut un efect de creştere uşoară a anticipaţiilor inflaţioniste. În contextual incertitudinii ridicate şi anticipaţiile de creştere economică pentru 2023 s-au redus substanţial”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 50% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 44% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 31% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,5%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a scăzut comparative cu exerciţiul anterior înregistrând valoarea de 2,1%.

Datoria publică calculată că procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.