Google a intrat în vizorul Indiei: Autorităţile au amendat gigantul american cu 161 de milioane de dolari pentru practici neloiale.

Autorităţile indiene au amendat Google cu 13 miliarde de rupii (161 de milioane de dolari) pentru utilizarea platformei Android cu scopul de a domina piaţa, potrivit BBC.

Autoritatea de reglementare a concurenţei din India a acuzat gigantul tehnologic că a încheiat „acorduri unilaterale” cu producătorii de smartphone-uri pentru a asigura dominaţia aplicaţiilor sale. Instituţia indiană a ordonat Google „să renunţe” la astfel de practici. Google nu a răspuns încă la acuzaţii.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Comisia pentru Concurenţă din India (CCI) a anunţat joi că Google „abuzează” de licenţele acordate pentru sistemul său de operare Android pentru o serie de smartphone-uri, căutări pe internet, navigare şi servicii de găzduire video.

Comisia a afirmat că Google a încheiat acorduri forţate cu jucătorii de pe piaţă pentru a se asigura că aplicaţiile sale, precum Google Chrome, YouTube, Google Maps şi altele, sunt utilizate. Ancheta a mai stabilit că metoda sufoca toată concurenţa şi oferea Google acces continuu la datele consumatorilor şi la oportunităţi de publicitate profitabile.

„Pieţelor ar trebui să li se permită să concureze pe baza meritelor, iar sarcina revine jucătorilor dominanţi (în cazul de faţă, Google) astfel încât comportamentul său să nu afecteze această concurenţă pe bază de merite”, se arată în declaraţia CCI.

Google se confruntă cu mai multe acuzaţii în India, iar autorităţile investighează şi comportamentul companiei pe piaţa televizoarelor inteligente şi în ceea ce priveşte sistemul său de plăţi în aplicaţii. Ancheta legată de Android a fost demarată în 2019, în urma plângerilor depuse de consumatori.

Cazul este similar cu cel cu care Google s-a confruntat în Europa, unde autorităţile de reglementare au impus companiei o amendă de 5 miliarde de dolari