- Studiul arată o creștere ușoară de 0,50 puncte procentuale în 2024 față de 2023, scrie ZF.
- Stabilitatea cursului de schimb obține un scor aproape perfect de la an la an.
- “Stabilitatea cursului de schimb este esențială”, afirmă Florin Jianu, senator, Parlamentul României
Indexul Antreprenoriatului Românesc se bazează pe indicatori statistici, care acoperă 75% din evaluare, completate de indicatori de percepţie ce reprezintă 25%. Studiul indică o creştere uşoară cu 0,50 puncte procentuale în 2024 comparativ cu 2023, iar stabilitatea cursului de schimb atinge un scor aproape perfect de la an la an, a declarat Florin Jianu, Senator în Parlamentul României, în cadrul unei conferinţe de presă.
Advertisment
PIB-ul crește, dar economia încetinește
Comisia Europeană menţionează pentru România o creştere a PIB-ului de aproximativ 0,8% în 2025. Media la nivel european se menţine la 0,4% şi indică o încetinire a economiei. Indicatorii statistici se punctează pe o scară de la 0 la 5, iar cei de percepţie pe o scară între 0 şi 2,5. Se evidenţiază faptul că ritmul de creştere al PIB-ului influenţează direct evaluarea generală a indexului. Datele economice se compară în timp real şi se monitorizează cu atenţie pentru a surprinde evoluţiile majore.
Cum este evaluată rata inflației?
Rata inflaţiei se punctează cu 2,5 puncte în indexul antreprenoriatului românesc și contribuie pozitiv la scor. Anul precedent, inflaţia nu aduce niciun punct şi se înregistrează o scădere constantă a acesteia. Stabilitatea cursului de schimb atinge un scor aproape perfect, ceea ce creează un climat de încredere.
Titlurile zilei
„Avem indicatori statistici care arată mai bine şi o percepţie care arată mai rău. Stabilitatea cursului de schimb a avut un scor aproape perfect”, subliniază Florin Jianu.
Datele oficiale susţin faptul că menţinerea stabilităţii cursului de schimb reprezintă un pilon esenţial în creşterea generală a indexului.
Crește rata șomajului?
Datele de la Ministerul Muncii se punctează printr-o uşoară creştere a ratei şomajului, iar variaţia se măsoară pe o scară specifică. Rata şomajului se înregistrează cu 3,5 puncte, iar în anumite situaţii se atinge scorul de 3,75 puncte. Câştigul salarial mediu lunar creşte cu 11% faţă de anul precedent, iar în 2023 se atinge o creştere de aproximativ 15,4%. Creşterea salariilor contribuie cu un scor de 4 puncte la indexul antreprenoriatului. Din perspectiva fiscalităţii, dinamica se menţine constantă, iar indicatorii relevă o evoluţie stabilă.
Ce factori influențează indexul?
„Comisia Europeană, privind ritmul real de creştere al PIB-ului, menţionează pentru România în 2025 o creştere de aproximativ 0,8% şi e în continuare o oarecare creştere, cu o medie la nivelul european de 0,4%, deci vedem această încetinire a economiei la nivel european”.
Jianu mai comentează: „Rata inflaţiei a punctat 2,5 puncte în indexul antreprenoriatului românesc faţă de anul trecut, pentru că avem o scădere a ratei inflaţiei”.
El continuă prin a afirma: „Deficitul balanţei comerciale mă îngrijorează. Am văzut datele pe luna ianuarie şi importurile scad cu aproape 37% faţă de anul precedent, deci e o chestiune sistemică”.
Senatorul menţionează şi dinamica investiţiilor străine, care continuă să scadă, precum şi evoluţia negativă a societăţilor comerciale, cu 124.000 firme deschise şi 147.000 firme închise.