Analiză XTB: Un sfârşit de an volatil pentru „aurul negru” – scenarii posibile pe piaţa petrolului

„Felul în care va funcţiona efectiv procesul de fixare a unui preţ-limită pentru petrolul rusesc transportat pe mare induce incertitudini suplimentare pentru oferta de pe piaţa petrolului”, arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România. 

Respectivele incertitudini se adaugă celor referitoare la evoluţia măsurilor de închidere a unor regiuni în China, ori la mersul economiilor comprimate de inflaţie şi tendinţa de creştere a dobânzilor. În aceste condiţii, discuţiile despre scenariile de viitor trebuie să ia în considerare benzi de eroare considerabil mai groase decât în mod normal.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Petrolul tranzacţionat în SUA a început anul la 75,69 dolari/baril, şi a închis la 77,94 dolari pe baril sesiunea de miercuri, 23 noiembrie.

Diferenţa modestă dintre aceste două capturi temporale ascunde povestea lucrurilor care s-au petrecut într-un an cu dislocări geopolitice masive.

Oscilaţii majore au ţinut traderii în alertă, dar au fost completate de turnuri surprinzătoare.

Astfel, prima parte a anului a adus, pe seama izbucnirii conflictului din Ucraina, creşteri masive, cu un vârf de peste 130 de dolari/baril. În schimb, de la jumătatea lui iunie s-a observat un trend descendent, indus de reaşezarea aşteptărilor şi sentimentului traderilor, dolarul tot mai puternic, aşteptările referitoare la încetinirea economiei globale, o resetare a fluxurilor de petrol şi erodarea consumului adusă de restricţiile din China.

Luni, informaţiile despre o majorare a producţiei de către OPEC+ au generat alte scăderi, însă Arabia Saudită a negat, ulterior, informaţiile.

Preţurile au desenat un „canion”, scăzând brusc, păstrând o perioadă nivelul coborât, şi revenind apoi, la fel de rapid, pe seama dezminţirilor.

E un semn al sensibilităţii pieţei, indiferent de sens, şi o avertizare că apele liniştite ale prezentului nu sunt o garanţie a comportamentului viitor al pieţei.

Miercuri, petrolul a înregistrat o nouă scădere de peste 3% pentru Brent şi peste 4% pentru WTI.

Stocurile de petrol au scăzut cu 1,1 mil. de barili mai puţin decât estimările, iar cele de benzină au crescut neaşteptat cu 3,1 mil barili în SUA.

Un alt factor de presiune descendentă, alături de menţinerea restricţiilor în China: discuţiile despre instituirea unui plafon al preţurilor pentru ţiţeiul rusesc. Acesta urmează a fi stabilit, dar este văzut în zona 65-70 de dolari/baril potrivit unui oficial european, unele estimări anterioare mergând chiar spre 60 dolari/baril.

În perspectivă apropiată, începând din decembrie, piaţa ar putea deveni şi mai volatilă.

Data de 5 decembrie e foarte importantă în calendarele investitorilor: nu doar că ar putea oferi claritate în privinţa preţului-plafon pentru petrolul rusesc, transportat pe mare, dar e ziua aşteptată pentru impunerea embargo-ului european.

Importuri din Rusia de 1,1 mil. de barili pe zi urmează să intre sub embargo, potrivit estimărilor IEA (Agenţia Internaţională pentru Energie).

Nu e clar în ce măsură va fi Rusia capabilă să redirecţioneze petrolul spre state precum India, Turcia sau China, ale căror importuri s-au stabilizat recent.

Faţă de previziunile de acum câteva luni, însă, mediul economic e diferit: aşteptările de recesiune, fie şi de scurtă durată, s-au înmulţit, venind inclusiv dinspre oficiali ai băncilor centrale, fie din Europa ori din SUA.

Indicatorii de tip PMI oferiţi de Markit, atât în industrie, cât şi în servicii, se aliniază acestei tendinţe, şi sugerează contracţie atât în Germania ori, la nivel agregat, în zona Euro, dar şi în Marea Britanie şi SUA.

Faţă de aşteptări, datele din sectorul industrial din Germania au fost sensibil mai bune, contribuind la un nivel mai optimist şi pentru întreaga zonă Euro, dar au rămas în regiunea care indică o scădere a activităţii. În acest timp, SUA a înregistrat o alunecare semnificativă şi neaşteptată atât pentru domeniul serviciilor cât şi cel industrial.

Economiile slăbite consumă mai puţin, în timp ce, sub povara inflaţiei, consumatorii devin mai atenţi la deplasări, optimizând utilizarea vehiculelor sau căutând soluţii de transport alternativ, cu efect asupra consumului de petrol, dar şi a anticipărilor pentru consumul viitor.

Deşi explicabilă post-factum, scăderea preţului petrolului, atât WTI cât şi Brent, a constituit o surpriză, cu atât mai mare cu cât se află în contrast puternic cu salturile pronunţate din primele luni ale anului, şi sancţiunile impuse Rusiei urmează să se înăsprească în curând.

Sentimentul actual de piaţă este unul relativ pesimist.

Piaţa petrolului este cunoscută, însă, pentru potenţialul de a se răzgândi brusc. Ar putea fi luna decembrie una cu episoade de creştere pentru petrol?

Dolarul american s-a oprit din apreciere, înregistrând recent o alunecare, şi aprovizionarea pieţei cu carburanţi, în special motorină, ar putea forţa desenarea unor noi lanţuri de aprovizionare.

Dincolo de mediul actual, care justifică prin prisma economiei reale îngrijorarea arătată de traderii de petrol pe piaţă, raportul risc/recompensă s-ar putea modifica, susţinând şi opinii mai optimiste.

Astfel, unii participanţi la piaţă ar putea vedea riscuri la adresa ofertei, creând posibilitatea unor episoade şi, posibil, chiar a unei tendinţe mai susţinute de tip ascendent, depinzând de factori dificil de anticipat în prezent, în luna decembrie, este concluzia analistului XTB România.