Conflictul din Ucraina reconfigurează economia europeană și internațională. Dorința occidentului de a se delimita de Rusia determină noi nevoi în piață. Marile companii care părăsesc Rusia, Ucraina sau Belarus doresc relocarea afacerilor și caută soluții adaptate contextului actual.

O opțiune atractivă pentru investitorii străini este România. O țară foarte sigură, prin apartenența la UE și NATO. În plus, este cea mai independentă țară din Uniune din punct de vedere energetic, spune Bogdan Mihăilescu, șef al Departamentului Economic și Comercial, din cadrul Ambasadei României în Regatul Unit.

Importăm puține resurse din Rusia, suntem protejați de aliații strategici și avem forță de muncă accesibilă – atuuri ce atrag investitorii străini. Despre alte calități, dar și despre eventuale minusuri pe care le pun în balanță companiile care caută noi piețe, am discutat cu Dan Schwartz, Vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Britanice.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

“În primul rând, investitorii britanici găsesc în România o forță de muncă capabilă să vorbească limba engleză la un nivel foarte ridicat, deci pot să se înțeleagă foarte ușor cu oricine. După aceea, România are și alte avantaje: are Marea Neagră, are Constanța, un port care va deveni crucial în contextul post-Ucraina și, de asemenea, poziția geografică a României la intersecția drumurilor între Orient și Occident este foarte apreciată.

Sunt apreciate, de asemenea, cultura românească, implicarea românească în viața internațională, în Uniunea Europeană și în NATO. Suntem, deci, tentanți pentru investitorii străini. Nivelul de cultură tehnică și tehnologică al românilor este ridicat. Forță de muncă ridicată, poziție geografică foarte bună, independență energetică, protecție din partea Uniunii Europene și NATO sunt atuurile noastre.”, a declarat Dan Schwartz, Vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Britanice.