Cursul leu/euro începe săptămâna în scădere, la 4,821 lei/euro, cu 0,27% sub nivelul de vineri, în timp ce moneda americană continuă să se aprecieze, la 4,857 lei, cu 0,41% mai mult decât vineri, arată datele BNR publicate luni, informează Ziarul Financiar.

De la începutul anului, moneda europeană s-a depreciat cu 2,5% faţă de leu, în timp dolarul a câştigat 11% în faţa leului. La începutul lunii ianuarie, un euro valora 4,946 lei, iar un dolar 4,377 lei.

Pe pieţele externe, euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimele două decenii, după ce Rusia a închis o conductă importantă de gaz către Europa, ceea ce sporeşte probabilitatea unor crize majore pentru economiile europene, deja afectate din cauza creşterii preţurilor la energie.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Scăderea bruscă sub prag a avut loc după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în bloc.

Euro a atins paritatea cu dolarul în luna iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, investitorii căutând active de refugiu într-un mediu economic global care se înrăutăţeşte.