În 2021, panourile solare făcute în China, cel mai mare poluator al lumii, au reprezentat 75% din producţia glo­bală, timp în care producţia din Europa nu a reprezentat decât 2,8%.

În cursa pentru a scăpa de gazul rusesc, care a stat la baza construcţiei industriale a Germaniei, de exemplu, Europa se scufundă într-o nouă dependenţă, cea de panouri solare made in China.

„Europa se chinuie să scape de dependenţa sa de Rusia, dar riscă să crească dependenţa faţă de un alt stat autoritar, China, în goana după resurse alternative de ener­gie“, se arată într-o analiză publicată recent de Yahoo Finance.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Anul trecut, UE a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de 2020, arată cel mai recent raport al Eurostat. Mai departe, statisticile disponibile pe InfoLink, o companie de consultanţă din Taiwan, arată că din ianuarie 2022 şi până în august 2022 valoarea panourilor vândute de China către Europa a ajuns la peste 16 mld. dolari (15 mld. euro), mai mult decât dublu faţă de valoarea de 7,2 mld. dolari de anul trecut. Creşte­rea a fost însă cauzată şi de scumpirea ma­sivă a polysilico­nului, materie primă cheie pentru produ­cerea panourilor, dar şi pe fondul cererii semnificative din partea UE.