• Studiul arată impactul impozitului minim pe cifra de afaceri.
  • Guvernul taxează companiile cu venituri de peste 50 mil. €.
  • În 2023, bugetul încasează 5 mld. lei în plus.
  • Aproape 250 de firme intră sau rămân pe pierderi.
  • Impozitul afectează consumul și amplifică inflația.
  • Guvernul promite să evite creșteri de taxe în 2025.

Studiul Impactul Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri asupra econoniei realizat The Tax Institute evaluează impactul impozitului minim pe cifra de afaceri. Guvernul impune taxa companiilor cu venituri de peste 50 milioane euro.

Bugetul încasează 5 miliarde lei în plus în 2023, dar aproape 250 de firme intră sau rămân pe pierderi.
Impozitul decuplează taxarea de profitabilitate, lovește sectoarele cu marje mici, frânează investițiile, afectează consumul și amplifică inflația. Autorii contestă motivația transferului de profit în afara țării.

„Problema transferului de profit prin preţuri de către multinaţionale este mult exagerată, motivul fiind unul simplu: lipsa motivaţiei”, spune Gabriel Biriș, fondatorul The Tax Institute.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Guvernul menține măsura pentru a compensa stagnarea economică, dar promite să evite noi creșteri de taxe în 2025.

Ce spune Sorin Mierlea, președinte al InfoCons Protecția Consumatorilor, pentru Aleph Business?

Cum afectează impozitul minim pe cifra de afaceri competitivitatea companiilor românești în sectoarele cu marje reduse?

„Din experiența pe care o avem din ultimii 30 de ani, este clar că orice impozit, orice taxare, până la urmă, va fi plătită de consumatorul final, că de mine, că de dumneavoastră, de noi toți în calitate de consumatori. În contextul actual a tot ceea ce se întâmplă la nivel global, la nivel european, este clar că prețurile, chiar din aceste sărbători de Paști, vor fi mult mai mari. Și așa s-a întâmplat și anul trecut și acum 2 ani. O taxare suplimentare? Este clar că, probabil, este nevoie pentru bunul mers al societății, dar să nu ne îmbătăm cu apa rece și să înțelegem că, până la urmă, taxarea va fi suportată de fiecare dintre noi în calitate de cetățeni”, spune el.

Este justificată măsura impozitului minim în contextul combaterii optimizării fiscale, având în vedere lipsa motivației pentru transferul profiturilor?

„Din perspectivă macroeconomică, cred că da. Și, din această perspectivă, acest pic de solidaritate publică-socială ar trebui să fie clară. Dar asta ar trebui să se vadă și printr-o mai bună gestionare a bugetelor instituțiilor publice, cheltuielilor publice, și să se arate solidaritate nu numai la nivelul populației, ci și la nivel instituțional”, adaugă el.

Ce alternative ar putea avea Guvernul pentru a crește veniturile bugetare fără a accentua povara fiscală asupra firmelor?

„În primul rând să arate solidaritate și o scădere clară a cheltuilor și o mai bună gestionare a banului care se regăsește astăzi, o mai bună absorție a fondurilor europene și, nu în ultimul rând, încurajarea investițiilor directe a firmelor străine pe teritoriul României, dar și o încurajare a muncii. Cred că ar putea să fie niște măsuri clare, simple și eficiente. Și nu ar trebui să reinventăm apa caldă, avem modele linii europene. Și ceea ce cred că ar aduce un boost, ar aduce venirea forței de muncă românești, care deja este mult mai calificată din străinătate acasă, cu niște măsuri clare, sustenabile, cu reducerea corupției, cu o gestionare mai bună a banului public și, nu în ultimul rând, cu o siluetă mult mai slăbuță a statului. Fiindcă ne uităm în stânga, în dreapta, și vedem doar angajați la stat cu multe zerouri la salarii, vedem o cheltuială, nu întotdeauna foarte transparentă pe zona bugetelor publice, așa că cred că sunt măsuri care ar trebui luate înainte pentru a solicita după aceea o solidaritate publică printr-o creștere a taxelor”, spune Mierlea.