Importurile de petrol din Rusia ale Chinei au crescut cu 55%, depăşind oferta saudită

Sursă foto: Mediafax

Premieră: Importurile de petrol din Rusia ale Chinei au crescut cu 55%, depăşind oferta saudită.

Importurile de ţiţei ale Chinei din Rusia au urcat cu 55% faţă de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au profitat de livrările la preţ redus, pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei, scrie Reuters.

Importurile de petrol rusesc au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor din China.

Acest lucru este echivalent cu aproximativ 1,98 milioane de barili pe zi (bpd) şi în creştere faţă de 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Companiile chineze, inclusiv gigantul de stat Sinopec şi compania de stat Zhenhua Oil, au crescut achiziţiile de petrol rusesc, atrase de reducerile abrupte după ce marile companii petroliere şi casele de comerţ occidentale s-au retras din cauza sancţiunilor.

Arabia Saudită a fost al doilea mare furnizor, cu volume în luna mai în creştere cu 9% faţă de anul trecut, la 7,82 milioane de tone, sau 1,84 milioane bpd.

Datele vamale publicate luni au arătat, de asemenea, că China a importat luna trecută 260.000 de tone de ţiţei iranian.