• IMM România solicită urgent aplicarea normelor de TVA pentru firme mici.
  • Pragul pentru TVA crește de la 300.000 lei la 395.000 lei.
  • IMM-urile vor predictibilitate și taxe mai ușor de gestionat

IMM-urile din România așteaptă de la Guvern nu doar promisiuni, ci și acțiuni rapide. Un exemplu este transpunerea în legislația națională a unei directive europene care le-ar simplifica viața din punct de vedere fiscal. Ce spune Daniel Urîtu, secretarul general al IMM România, pentru Aleph Business?

Ce impact are majorarea plafonului TVA asupra bugetului de stat?

Conform estimărilor noastre, creșterea plafonului de TVA nu va avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat, întrucât firmele care nu erau până acum plătitoare de TVA vor rămâne în continuare neplătitoare de TVA până la 395.000 lei, la cifra de afaceri de 395.000 lei. Estimăm că vor fi foarte puține firme care au atins acest prag și vor dori să treacă înapoi la neplătitori de TVA.

Actualizarea acestei valori era necesară de foarte multă vreme pentru corelarea cu creșterea cursului valutar și a prețurilor din ultimii ani, că am tot avut inflație, prețurile au tot crescut și automat a crescut și cifra de afaceri a firmelor. După cum știți, directiva este dată de Comisia Europeană din 2020 cu termen de aplicare trebuia să fie transpusă până la decembrie 2024. În acest termen, de patru ani de zile, am văzut că am avut și inflație de două cifre. Drept urmare, considerăm că este o măsură necesară și care trebuie implementată de urgență.

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

Conform discuțiilor cu colegii noștri din țară, ce simt ei nevoia, atât antreprenorii cât și colegii noștri din patronate, să există un nomenclator cu privire la autorizațiile necesare pentru fiecare domeniu de activitate. Pentru că tinerii antreprenori, când își înființează o firmă, în momentul de față se duc la primărie, încearcă să se mai intereseze pe internet ce autorizații sunt necesare pentru domeniile pe care le desfășoară, pentru activitățile pe care le desfășoară, însă nu există o listă clară pentru ei.

Cu lucrul ăsta se confruntă pe măsură ce deja își derulează afacerea și pe măsură ce au controale de la diverse instituții și abia atunci află ce autorizații le sunt necesare sau cum se desfășoară anumite activități, din păcate, neexistând acest nomenclator. O altă problemă legată de birocrație, sunt reglementările legislative care sunt frecvent schimbătoare și ne referim aici atât la impozite și taxe, cât și la alte acte normative care pot bloca activitatea firmelor.  

Acest lucru conduce la o incertitudine și necesită din partea firmelor resurse suplimentare pentru conformarea. Ca să vă dau câteva exemple de anul trecut, cum am avut e-Factura, e-TVA. Toate aceste lucruri necesită resurse suplimentare din partea firmelor ca să se poată conforma, din păcate.”, afirmă Urîtu.

Ce vor IMM-urile de la viitoarea guvernare și ce alte măsuri ar trebui să ia Guvernul în 2025?

Cel mai bun Guvern pentru firme este cel care nu face schimbări, pentru că tot mediul de afaceri își dorește stabilitate și predictibilitate. Când faci schimbări deja creezi un pic de haos. Stabilitatea și predictibilitatea rămân în continuare dorința IMM-urilor și antreprenorilor și a întregului mediul de afaceri de la Guvern să nu avem măsuri suplimentare de creștere a taxelor și impozitelor pentru că, după cum știm, cu ordonanța Trenuleț dată în decembrie 2024 au venit și creșteri de taxe și impozite pentru firme.

Au fost eliminate facilitățile fiscale în anumite domenii. În schimb, nu prea se resimt reducerile bugetare care au fost prinse în ordonanța Trenuleț.  În continuare, mediul de afaceri resimte că deficitul cade pe umeririi lor sau scăderea deficitului va trebui să fie suportată de mediul de afaceri, prin creștere de taxe și impozite, din păcate.

Altceva ce ne mai dorim este respectarea programului de guvernare. Din păcate, în programul de guvernare care a fost dat la fel în decembrie 2024, una dintre măsuri era menținerea pragului pentru microîntreprinderi, și am văzut că nu s-a întâmplat acest lucru.

Alte măsuri propuse în programul de guvernare sunt reducerea impozitării pe forța de muncă cu 5%, așteptăm această măsură cu nerăbdare, atât patronatele cât și sindicatele, investiții pentru reindustrializarea României, și aici ne referim atât la industria mare cât și la microindustrializare, pentru că sunt necesare investiții ca să poată să supraviețuiască și IMM-urile.

Aplicarea legii prevenirii și a Testului IMM și consultarea cu partenerii sociali pentru orice schimbare. Iar aceste schimbări să se aplice imediat, și să există un termen de 3, 4, 5, 6 luni, termen de conformare, astfel încât toate firmele să afle despre aceste schimbări și să își poată adapta activitatea în funcție de acestea.”, încheie Urîtu.