• România se confruntă cu un deficit mare, inflație record și datorii publice uriașe, iar politicile fiscale actuale nu sunt sustenabile.
  • Prioritățile guvernului trebuie să fie eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, plafonarea contribuțiilor și combaterea evaziunii fiscale.
  • România trebuie să rămână pe traiectoria euro-atlantică pentru a asigura stabilitatea economică și prosperitatea pe termen lung.

Îi doare-n PIB de tine? România are cel mai mare nivel al datoriei publice din ultimii 20 de ani.
Inflația e cea mai mare din Europa. Deficitul este mai mult decât dublu. Creșterea economică încetinește. Numărul angajaților la stat crește, la fel și salariile bugetarilor. Asta înseamnă că statul cheltuie din ce în ce mai mult, iar colectarea nu face față. Dar politicienii propun, pe tatuajul lor, că nu vin măriri de taxe și impozite în 2025. Și se angajează în fața ta și a Comisiei Europene să scadă deficitul bugetar de la 7,9% prognozat pentru anul acesta la 2,5% în 2031. Mediul de afaceri se așteaptă la o perioadă de neliniște când vine vorba de fiscalitatea anului 2025. Nu își pun mari speranțe în măsurile fiscale pe care viitorul Guvern le va implementa anul viitor. În timp ce majorarea TVA pare improbabilă, există îngrijorări în legătură cu modificări ce ar putea afecta dividendele, veniturile și impozitarea muncii. Mediul de afaceri vorbește. E noul Guvern pe recepție? Sau..aude cineva la Palatul Victoria?

Ce spune GABRIEL BIRIȘ, avocat de business, pentru Aleph Business?

Alegerile parlamentare vor decide direcția viitorului guvern și, implicit, a economiei naționale. Fac un apel la responsabilitate: continuarea cu măsuri populiste, fără consultarea reală a mediului de afaceri, riscă să ne abată de la traiectoria europeană și să afecteze stabilitatea economică.

Principalele probleme cu care ne confruntăm sunt legate de sistemul fiscal. De ani de zile, atragem atenția guvernanților asupra ineficienței măsurilor luate fără o consultare adecvată. În acest context, prioritățile pentru noul guvern sunt clare:

Titlurile zilei

ROMÂNIA INTRĂ-N SCHENGEN TERESTRU
DOMINANȚA BITCOIN SCADE, DAR PIAȚA CRIPTO CREȘTE
INVESTIȚIA E BANUL ÎNVĂȚĂTURII
ÎN CE POȚI INVESTI ÎN 2025?
ALEGERILE SCHIMBĂ OBICEIURILE DE CONSUM
ROMÂNUL SE INTERESEAZĂ DE INVESTIȚII
  • Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri – această măsură împiedică orice investiție nouă și îngreunează dezvoltarea afacerilor.
  • Plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale – este esențial să adaptăm taxarea la realitatea veniturilor pentru a asigura un sistem fiscal echitabil și sustenabil.
  • Combaterea evaziunii fiscale – trebuie refăcut complet sistemul de digitalizare fiscală, care în prezent este ineficient și costisitor, și să punem capăt modificărilor fiscale frecvente, care generează haos și incertitudine pentru antreprenori.

Soluțiile există și le cunoaștem. De exemplu, aplicarea taxării inverse ar reduce semnificativ frauda. Dacă noul guvern va aborda aceste probleme cu seriozitate și va dialoga cu mediul de afaceri, România are șansa să își revină economic și să progreseze. Totul depinde însă de voința politică de a implementa aceste reforme esențiale.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România

Pragmatismul, nu iluziile, va asigura creșterea economică și îmbunătățirea nivelului de trai. Măsurile necesare pentru menținerea direcției euro-atlantice sunt:

-Implementarea reformelor PNRR

-Responsabilitate fiscală, cu un buget sustenabil, pentru a stopa acumularea de datorii

-Consolidarea democrației, prin combaterea dezinformării și manipulării în mediul online

Antreprenorii sunt esențiali pentru creșterea economică, generând locuri de muncă și dezvoltând comunități prin inovație și investiții. România trebuie să evite crizele și indeciziile care o țin într-un cerc vicios.

Rethink România:
România trebuie să își continue parcursul euro-atlantic, singura opțiune viabilă pentru prosperitate și libertate. Este crucial să respingem discursurile care vor să o abată de la acest drum, în favoarea unor interese ostile.

RBL:
Alegerile din 24 noiembrie reprezintă un semnal de alarmă pentru democrația românească. O democrație funcțională, un ecosistem de business bazat pe legislația europeană și stabilitate fiscală și politică sunt esențiale pentru o societate prosperă. Rezultatele primului tur sunt un avertisment pentru clasa politică. Menținerea cursului pro-european este singura cale pentru viitorul României.