• Un nou război valutar ia amploare: Administrația Trump vizează o depreciere strategică a dolarului, considerat supraevaluat și responsabil pentru pierderea competitivității industriale a SUA, potrivit iBanFirst.
  • Procesul de de-dolarizare se intensifică: Achizițiile masive de aur din partea băncilor centrale și a investitorilor instituționali americani reflectă o încredere tot mai scăzută în statutul dolarului ca monedă dominantă la nivel global.
  • Riscurile macroeconomice sunt în creștere: Pe fondul protecționismului și al dezechilibrelor comerciale nerezolvate, riscul de recesiune în SUA se amplifică, iar companiile se îndreaptă tot mai mult spre soluții de hedging pentru a-și proteja marjele.

Administrația Trump pare hotărâtă să pună capăt erei în care „America plătește pentru restul lumii”, iar tarifele reprezintă doar prima etapă a unei strategii mai ample de relansare a competitivității industriei americane, explică Pierre-Antoine Dusoulier, fondator și CEO iBanFirst.

În centrul acestei strategii: slăbirea dolarului, considerat supraevaluat și responsabil pentru declinul economic al SUA. Este acesta începutul de-dolarizării?

Administrația americană urmărește devalorizarea dolarului

Din ianuarie, perspectiva unui acord monetar global, denumit „Acordul de la Mar-a-Lago”, începe să capete contur.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Inițiativa are la bază o lucrare semnată de Stephen Miran, actualul șef al Consiliului Economic de la Casa Albă. Acesta propune o restructurare profundă a sistemului monetar international, bazată pe două idei centrale: dolarul este semnificativ supraevaluat (cu 10–37%, în funcție de monedă) și alte economii ar trebui să preia din povara deficitului american.

Miran sugerează convertirea titlurilor de stat americane în obligațiuni pe termen lung și ancorarea comerțului, fluxurilor de capital și influenței militare într-un cadru hegemonic controlat de SUA.

În acest context, tarifele vamale sunt văzute atât ca răspuns la o „nedreptate”, cât și ca un instrument strategic în lupta de putere împotriva unei presupuse conspirații globale în materie de comerț. În viziunea administrației americane, statutul dolarului ca monedă de rezervă internațională reprezintă sursa principalelor probleme economice ale SUA.

Economia americană suferă din cauza dezechilibrelor structurale

Statele Unite se confruntă cu provocări structurale incontestabile. Ponderea sa în producția industrială globală scade de la 22% în 2004 la doar 15%, în timp ce China atinge un nivel dublu. Europa, fără avantajul unei monede de rezervă internaționale, urmează un parcurs similar.

Relocalizarea fabricilor e determinată de faptul că salariile în țările asietice reprezintă doar o fracțiune din cele din SUA. Chiar și în cazul unor tarife vamale de 50%, este puțin probabil ca Apple să readucă producția de iPhone în Statele Unite.

Deficitul comercial al SUA reflectă în principal un dezechilibru sistemic între economisire și consum. SUA acumulează datorii publice și private pentru a susține consumul, în timp ce economii precum Germania și China preferă să economisească și să finanțeze acest consum.

Revenirea la o economie „Made in America” nu este realistă pe termen scurt: piața muncii este tensionată, inflația reduce veniturile reale, iar riscul de stagflație planează. Ironia este că protecționismul ar putea afecta chiar muncitorii pe care se presupune că ar trebui să îi protejeze.

De la de-dolarizare la de-americanizare

Sfârșitul „povarei americane”, un dolar puternic, așa cum este perceput de administrația Trump, ar putea deveni realitate, însă nu în avantajul Statelor Unite. Deși dolarul rămâne dominant în comerțul internațional, creșterea accelerată a achizițiilor de aur de către băncile centrale este un semnal de alarmă.

Doar în luna ianuarie, sunt cumpărate 117 tone de aur (fără Rezerva Federală), comparativ cu media istorică lunară de doar 17 tone. Mai îngrijorător este faptul că investitorii instituționali americani se îndreaptă spre aur fizic, în ciuda costurilor de stocare și a lichidității reduse, un indiciu clar al neîncrederii tot mai mari în viitorul dolarului.

De-dolarizarea, odinioară un scenariu îndepărtat, începe să prindă contur și generează o volatilitate accentuată pe perechea euro-dolar și, mai larg, pe piețele valutare globale, ceea ce determină companiile să își intensifice strategiile de hedging.

Dolarul nu mai este un refugiu sigur, iar în prezent nu există o alternativă viabilă care să-i preia rolul. Recesiunea se profilează. Și cu fiecare zi care trece devine tot mai clar: nu poate exista „America Great Again” fără „International Great Again”.