Alin Latu, Country Manager, iBanFirst
  • Analiștii iBanFirst estimează că Fed reduce ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în septembrie, o măsură considerată suficientă pentru a menține stabilitatea economică în Statele Unite.
  •  BCE este așteptată să reducă ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, deși o reducere mai agresivă ar fi justificată, din cauza stagnării economice din Europa.
  • În ceea ce privește Banca Japoniei, analiștii estimează că va crește ratele dobânzilor cu 10 puncte de bază în T4, pentru a susține creșterea economiei țării.

Într-un efort de a stimula creșterea economică și a combate presiunile inflaționiste, băncile centrale din SUA, Europa și Japonia își ajustează politicile monetare. Deciziile vin cu implicații asupra economiilor locale și globale în lunile următoare, conform iBanFirst.

Unii analiști pledează pentru o scădere mai agresivă de 50 de puncte de bază, dar consensul este că o reducere de 25 de puncte de bază în septembrie va fi suficientă pentru a menține stabilitatea economică.

Economia americană rămâne solidă, cu un consum flexibil și o piață a muncii rezilientă, în ciuda unor indicatori economici mai slabi.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Conform celor mai recente date ale Biroului de Statistică a Muncii din SUA, în perioada aprilie 2023 – martie 2024, au fost create cu 818.000 mai puține locuri de muncă decât se preconiza. Decalajul generează critici la adresa Fed. De ce? Este acuzată că nu a reacționat suficient de rapid la evoluțiile economice și că ar fi trebuit să reducă ratele mai devreme. Unii analiști susțin că această situație justifică o reducere a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază în cadrul reuniunii din 17-18 septembrie, în loc de reducerea de 25 de puncte de bază prognozată de consensul Bloomberg. Interpretare este greșită, spune Alin Latu, Country Manager pentru România și Ungaria în cadrul iBanFirst.

Banca Centrală Europeană este într-o relaxare monetară continuă

În zona euro, creșterea economică stagnează sub 1%, iar politica monetară a Băncii Centrale Europene e considerată prea puțin favorabilă creșterii. Rata dobânzii cheie este așteătat să scadă cu 25 de puncte de bază. Analiștii sunt de părere că o scădere mai agresivă de 50 de puncte de bază ar fi mai justificată în contextul actual. Aprecierea recentă a euro este atribuită în principal scăderii randamentelor obligațiunilor americane, care a determinat investitorii să se reorienteze către moneda unică europeană.

Banca Japoniei e pe linia de plutire

Din 2022, inflația în Japonia revine, salariile înregistrează creșteri substanțiale, cu o majorare negociată de 5,3% în primăvara anului 2024, iar piața bursieră a ieșit din stagnare. Acesta ar putea fi, în sfârșit, sfârșitul deflației, conform iBanFirst.

Deși îmbătrânirea populației și datoria publică mare rămân provocări structurale, economia Japoniei pare să fi revenit pe o traiectorie ascendentă. Creșterile salariale impulsionează consumul și reduc tendința de economisire, în timp ce investițiile corporative înregistrează o creștere semnificativă. Se conturează astfel un ciclu economic favorabil.