• Statul a decis cum împarte profitul istoric al Hidroelectrica.
  • 3,1 miliarde de lei va lua Ministerul Energiei, iar 781 milioane de lei Fondul Proprietatea.
  • 3,9 miliarde de lei din rezultatul net al anului 2022 merg către cei doi acţionari.

Statul român a decis cum împarte profitul istoric de 4,4 miliarde de lei al Hidroelectrica: 3,1 miliarde de lei ia Ministerul Energiei, iar 781 milioane de lei Fondul Proprietatea, arată Ziarul Financiar.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi care a în luna iunie ar urma să deruleze oferta de vânzare de acţiuni (IPO) la Bursa de Valori Bucureşti, va distribui 90% din profitul istoric de 4,4 mld. lei din 2022 către cei doi acţionari – Ministerul Energiei cu o deţinere de 80% şi Fondul Proprietate cu 20%.

Cu alte cuvinte 3,9 miliarde de lei din rezultatul net al anului 2022 merg către cei doi acţionari, astfel că statul român va încasa 3,1 mld. lei iar Fondul Proprietatea aproximativ 781 mil. lei, se arată în decizia acţionarilor publicată pe site-ul companiei. Fondul a votat împotriva acestei decizii.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Pe lângă această sumă, cei doi acţionari vor primi şi 435 mil. lei sub forma rezultatului reportat reprezentând surplus din reevaluare. Pentru cea din urmă decizia dividendele trebuie plătite până la 29 septembrie 2023. Ambii acţionari au fost de acord.

Pentru dividendele de 3,9 miliarde de lei termenul de plată este până la 16 iunie 2023. Pe ordinea de zi a AGA figura şi un punct cu privire la repartizarea în tranşe a dividendelor, respectiv 70% până pe 15 mai iar restul până pe 29 iulie, însă a fost respins de Ministerul Energiei.

Cât despre profitul net al companiei, acesta este cel final, de 4,4 mld. lei, în creştere cu 400 mil. lei faţă de cel anunţat în raportul anual al Fondului Proprietatea.

Raportul pe 2022 al companiei de stat încă nu a fost publicat până la ora redactării acestei ştiri.
Fondul Proprietatea, prin KPMG, evaluează deţinerea de 20% la Hidroelectrica la aproximativ 11 mld. lei ceea ce înseamnă că întrega societate de stat este evaluată la aproximativ 55 mld. lei. ZF a scris recent că IPO-ul Hidroelectrica, prin care FP va vinde o parte din deţinere, ar urma să înceapă în această vară.