- Inundațiile record din Dubai au arătat vulnerabilitatea orașului, conform unui studiu XTB.
- Situația meteorologică a provocat pagube în economia mondială.
- Într-o singură zi, au fost înregistrate precipitații echivalente unui an de ploaie.
Timp de o săptămână, viața în Dubai „s-a oprit”. A plouat în 12 ore cât într-un an iar inundațiile au lăsat pagube considerabile, conform unui studiu XTB. Aeroportul a fost închis după ce pista s-a inundat. Autostrăzile s-au transformat într-un lac iar șoferii au rămas blocați și au dormit în mașini. La metrou, apa le-a ajuns călătorilor până la glezne.
Oamenii au rămas blocați în Mall Dubai și managerii localurilor le-a oferit apă gratis și au ținut deschis pe tot parcusul blocajului. Serviciile de urgență au lucrat non-stop dar au fost zone în care nu au putut ajunge din cauza apei.
În urma acestor situații, a ieșit la iveală vulnerabilitatea Dubaiului.
Centrul Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite înregistrează un record de precipitații în Dubai, în 24 de ore, la stația Khatam Al Shaklah. Conform datelor, nu a mai fost înregistrată o astfel de ploaie din 1949.
Emiratele Arabe nu au o infrastructură dezvoltată pentru a face față unor asemenea ploi. În urma acestei situații, au apărut multe semne de întrebare legate de cauza ploii și așa a apărut activitatea de „cloud seeding”, un proces des întâlnit în Emirate.
„Cloud seeding” presupune introducerea unor substanțe chimice în nori pentru a crește cantitatea de precipitații într-un mediu cu deficit de apă crescut.
Ce pagube au lăsat inundațiile pentru Dubai și pentru economia globală?
Economia mondială va fi afectată mai mult decât au fost estimările inițiale, din cauza lipsei intervențiilor pentru a limita modificările climatice, potrivit unui nou studiu care ia în considrare impactul fenomenelor meteorologice extreme și al variabilității.
Un scenariu în care temperaturile globale cresc în medie cu trei grade Celsius/an va reduce PIB-ul mondial cu circa 10%, conform unui studiu ETH Zurich.
Țările mai puțin dezvoltate sunt cele care vor „plăti cele mai mari costuri”. De exemplu, limitarea încălzirii globale până în 2050 la 1,5 grade Celsius atinge astfel obiectivul setat prin Acordul de la Paris, și va reduce acest impact cu circa 60%.
Datorită statutului Dubaiului de centru economic în dezvlotare, inundațiile au avut efecte în lanț pe piețele globale, conform unui studiu XTB.
Aeroportul Internațional din Dubai a fost complet inundat și a întrerupt 1.200 de zboruri. Întreruperile au afectat pasagerii și au atras atenția liderilor mondiali din domeniul afacerilor, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele consecințe economice. În același timp, serviciile de transport din Dubai au avut de suferit din cauza numeroaselor mașini, case și centre comerciale din centrul orașului care au fost complet inundate.
Evaluările inițiale sugerează un impact semnificativ asupra proprietății, infrastructurii și agriculturii, motiv pentru care estimările au o marjă de eroare extinsă la cel puțin câteva sute de milioane de dolari, până la un miliard.
Schimbările climatice vor provoca economiei mondiale pierderi în valoare de 38.000 de miliarde de dolari anual până în 2049, potrivit specialiștilor de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic.
Estimările arată că încălzirea globală ar putea provoca o scădere a veniturilor de 19% la nivel global până la jumătatea secolului, comparativ cu o economie mondială fără schimbări climatice.
Emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om au încălzit lumea cu o medie de aproximativ 1,1 grade Celsius, din epoca preindustrială, ceea ce a dus la evenimente meteorologice extreme care au costat aproximativ 7.000 de miliarde de dolari în ultimii 30 de ani, mai scrie Bloomberg Intelligence.