• Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene semnează un acord de finanţare cu Fondul European de Investiţii pentru programul „Innovation Romania”, cu o finanţare totală de 106,7 milioane de euro.
  • Programul lansează trei tipuri de fonduri de equity: Fondul de transfer de tehnologie, Fondul de coinvestiţii cu „business angels” și Fondul de accelerare a antreprenoriatului.
  • Programul susţine investițiile în IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie și contribuie la dezvoltarea economică sustenabilă și la crearea de noi tehnologii.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) semnează un acord de finanţare cu Fondul European de Investiţii (FEI) pentru lansarea programului „Innovation Romania”, cu o finanţare totală de 106,7 milioane de euro, scrie ZF.

Ce este Programul „Innovation Romania” ?

Programul „Innovation Romania” este conceput ca un fond de fonduri și vizează crearea unor instrumente financiare care nu au fost suficient dezvoltate până acum. Vor fi lansate trei tipuri de fonduri de equity:

  • Fondul de transfer de tehnologie, care sprijină valorificarea rezultatelor cercetării și inovării prin parteneriate cu organizațiile de cercetare și dezvoltare.
  • Fondul de coinvestiţii cu „business angels”, care întărește comunitatea de investitori privaţi și facilitează implicarea lor în dezvoltarea antreprenoriatului românesc.
  • Fondul de accelerare a antreprenoriatului, dedicat întreprinderilor la început de drum și stimulării creșterii acestora.

Selecţia managerilor de fond va fi realizată de FEI din primul trimestru al anului 2025, printr-un apel public deschis.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Programul va încuraja investițiile în IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie (midcaps). Proiectele selectate vor trebui să îndeplinească criterii specifice de eligibilitate.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, menționează că semnarea acordului reconfirmă angajamentul României de a sprijini inovarea și dezvoltarea economică sustenabilă. „Innovation Romania” va impulsiona crearea de noi tehnologii și va susține IMM-urile, motorul economiei românești. Împreună cu FEI, se va dezvolta un ecosistem puternic de investiții care va atrage capital local și internațional.

Programul este susținut prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), din fonduri structurale europene.

Marjut Falkstedt, CEO al FEI, declară că această inițiativă va contribui la crearea de start-up-uri, lansarea de noi tehnologii și va sprijini investițiile efectuate de business angels, consolidând ecosistemul local de investiții și economia românească.

Cum arată perspectivele economice pentru 2025: toate prognozele spun că economia va accelera

Economia României accelerează în 2025, cu o creștere estimată de 2,5%, conform prognozelor instituțiilor internaționale și românești. Analiștii sunt, de obicei, rezervați în prognoze, deoarece aceste estimări influențează bugetele instituțiilor, iar depășirea așteptărilor este preferabilă față de o prognoză prea optimistă. După ce economia României, similar cu cea a Uniunii Europene, încetinește anul acesta, se preconizează o accelerare în 2025. Creșterea PIB-ului real, adică ajustat pentru inflație, se va dubla față de anul precedent, în principal datorită intrării fondurilor europene, scrie ZF.

De unde vin cele mai multe fonduri?

În 2025, România absoarbe mai multe fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și fonduri de coeziune, ceea ce impulsionează investițiile publice. Analiștii sunt totuși prudenți, având în vedere că o majorare de taxe ar putea reduce creșterea economică. Riscurile de scădere sunt legate de impactul negativ al măsurilor fiscale ce se implementează anul viitor.

Prognoza de creștere rămâne de 2,8%, dar riscurile sunt mai orientate spre o scădere, consideră Ciprian Dascălu, economist-șef pentru România al Erste. Guvernul, în schimb, rămâne optimist, iar FMI preconizează o creștere de 3,3% în 2025, iar Comisia Europeană estimează o creștere de 2,5%.

Creșterea economică din România depinde și de relansarea economiei zonei euro

Creșterea economică din România depinde și de relansarea economiei zonei euro, care este principalul partener comercial al României. În prezent, însă, economia zonei euro crește cu doar 1%, iar exporturile României scad. Analiștii consideră că ratele mai mici ale dobânzilor din zona euro ar putea limita declinul sectorului extern, dar, pe termen scurt, activitatea europeană rămâne slabă din cauza factorilor structurali. Potențialul de creștere ar putea veni dintr-o politică fiscală mai expansionistă în Germania, în funcție de alegerile anticipate. Pe plan intern, consumul susține economia, iar creșterea economică ajunge la 2,6% în 2025, stimulată de salariile reale în creștere și de investițiile financiare din fonduri europene.