• ZF: Sunt discuţii în culise pentru majorări de taxe sau impozite noi
  • BNR a majorat dobânda-cheie de 6 ori, să tempereze inflaţia
  • În 2022, deficitul bugetar ar urma să fie de 5,8% din PIB

ZF scrie că sunt discuţii în culise pentru majorări de taxe sau impozite noi. A apărut şi o analiză trimisă de Consiliul Fiscal, la care au contribuit şi specialişti din BNR şi din mediul academic, cu sugestii legate de consolidarea bugetară şi creşterea veniturilor fiscale. S-a conturat chiar şi un grup de lucru care să analizeze şi să propună soluţii fiscale.

Ce face Guvernul şi ce a făcut BNR? Explozia inflaţiei, care a urcat la 13,8% în aprilie, a determinat BNR să majoreze de şase ori dobânda-cheie din toamna lui 2021 şi până acum. Banca Națională a mărit treptat cadenţa în lupta cu majorarea preţurilor de consum, de la 0,25 puncte procentuale, la 0,5 pp şi apoi la 0,75 pp. Dobânda a urcat astfel la 3,75%.

Este rândul Guvernului să acţioneze prin măsuri fiscale pentru corectarea deficitelor? Am discutat subiectul cu Valentina Saygo, consultant fiscal.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Vedem realitatea și promisiunea încălcată, minciuna frustrată nu costă nimic. Acum două săptămâni, decidenții noștri se jurau că nu vor schimba taxarea. Acum vorbim despre cote diferite la TVA și impozit progresiv.

Ce ar trebui să facă Guvernul? Ce face orice om normal în criză: strânge punga, reduce risipa, analizează cheltuielile, taie mofturile și distracția și după aceea se duce în zona de creștere venituri sau își ia un alt job. Inflația știm că este cel mai mare dușman și greu de stăpânit într-o economie de piață.

În schimb, ce face Guvernul? Aruncă cu banii în piață, anunță programe abracadabrante, dă facilități cu o mână și le ia cu cealaltă, promite, că nu îl doare gura. Pare că asistăm la un test de rezistență la stres al contribuabililor. Vedem că în continuare cresc cheltuielile administrative, apar noi agenții și salariați, tocmai ceea ce ziceam că Guvernul nu are nicio intenție să strângă punga, cresc sarcinile administrative în mediul de afaceri.”, a declarat Valentina Saygo, consultant fiscal.