• Guvernul elimină facilitățile fiscale din construcții.
  • Volumul construcțiilor rezidențiale are -23,1% la 10 luni/2024.
  • Nicușor Dan are putere totală pe eliberarea avizelor de construire.

Guvernul Ciolacu 2 elimină facilitățile fiscale și din construcții. O industie care pierde peste 23% din volum pe segmentul rezidențial la 10 luni/2024. Cu un regim nou de putere în capitală, unde primarul Nicușor Dan, în lupta pentru degrevarea Bucureștiului, se ocupă de acum de eliberarea avizelor. Climat greu, decizii grele.

Ce spune ANTOANELA COMȘA, deputy CEO, Meta Estate Trust pentru Aleph Business?

Cum afectează eliminarea facilităților insdustri și cum se vede 2025 acum, cu și mai multă incertitudine? Ce se mai poate face pentru încurajarea industriei, ce cereți guvernului?

,,Consider că mulți se așteptau la aceste măsuri, având în vedere cheltuielile guvernamentale din 2024. De asemenea, cred că acestea sunt doar câteva dintre măsurile anunțate, iar altele ar putea urma, probabil după alegeri. Nu trebuie uitat că avem alegeri în perioada următoare, iar guvernul a încercat, cred eu, să adopte măsuri mai blânde.

Titlurile zilei

ANULAREA CREANŢELOR FISCALE RESPECTĂ PREVEDERILE CODULUI DE PROCEDURĂ FISCALĂ
TENDINȚE, RISCURI ȘI COMPANII DE URMĂRIT ÎN TEHNOLOGIE, INDUSTRIE ȘI ENERGIE
ANGAJAȚII DIN AGRI NU MAI AU FACILITĂȚI
E DOVADĂ DE CULTURĂ?
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CE SPUNE EY ROMÂNIA DESPRE NOILE REGULI?

Totuși, există o problemă semnificativă, mai ales pentru că multe contracte au fost deja semnate. În domeniul construcțiilor, manopera reprezintă aproximativ 40% din costuri, iar reducerea autorizațiilor de construire pentru sectorul rezidențial afectează întregul proces. Acest lucru va impacta și alte sectoare, precum cel industrial și logistic, provocând, probabil, un exod de forță de muncă. Știm cu toții că domeniul construcțiilor se confruntă cu un deficit de personal, iar angajații vor căuta, din păcate, venituri mai bune în alte domenii.

Ne-am fi dorit ca guvernul să găsească soluții mai bune. Totodată, toți înțelegem că nu putem beneficia de infrastructură de calitate – drumuri, spitale etc. – fără să contribuim la plata taxelor. Personal, mă simt nemulțumit de creșterea impozitului pe dividende, care aproape s-a dublat, de la 5% la 10%. Totuși, trebuie să ținem cont că acum câțiva ani impozitul era de 16%, iar media europeană este de 20%. Dacă ne place să comparăm cu vestul, trebuie să fim conștienți că și noi trebuie să plătim taxe corespunzătoare.

Pe de altă parte, guvernul ar fi putut identifica alte soluții, în special în ceea ce privește digitalizarea. Știm că România este, din păcate, printre primele locuri în privința ineficienței administrative, și acest lucru nu este un lucru bun. Dacă guvernul ar fi investit mai mult în digitalizare, în modernizarea sistemului de colectare a taxelor și în reducerea numărului de bugetari (având în vedere că aparatul bugetar este foarte mare), poate că nu ar fi fost necesare aceste măsuri. În același timp, trebuie să avem toți aceleași drepturi, iar guvernul ar trebui să analizeze măsuri de limitare a cheltuielilor publice, mai ales în domenii unde banii sunt cheltuiți ineficient. De exemplu, în sănătate, fondurile sunt alocate în moduri care nu sunt întotdeauna justificate.

În concluzie, guvernul ar fi avut alte opțiuni, dar probabil că au fost constrânși să adopte măsuri rapide, dintre care unele au fost ușor de implementat. Este posibil ca, din punctul meu de vedere, o majorare a TVA să fie luată în considerare începând cu iulie 2025.