Guvernul de coaliţie din România plănuieşte o serie de majorări de taxe începând de anul viitor, inclusiv creşterea impozitelor pe dividende şi pe proprietate, care ar urma să crească veniturile bugetare cu 13,4 miliarde de lei (2,82 miliarde de dolari).

Reuters scrie că unele dintre modificări, inclusiv accize mai mari la ţigări şi alcool, se vor aplica începând cu luna august a acestui an şi vor genera venituri de 2,2 miliarde de lei până la sfârşitul anului, potrivit proiectului de lege publicat de Ministerul Finanţelor.

România colectează venituri bugetare în valoare de aproximativ 30% din produsul intern brut, semnificativ sub media UE de aproximativ 46% din PIB, şi cheltuieşte cea mai mare parte din acestea pe salariile, pensiile şi subvenţiile din sectorul public.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Comisia Europeană, Banca Centrală a României şi agenţiile de rating au avertizat în acest an că deficitul bugetar şi colectarea redusă a veniturilor reprezintă un risc principal pentru economie.

În luna iunie, Fondul Monetar Internaţional a declarat că România va depăşi probabil ţinta de deficit bugetar pentru acest an, în condiţiile în care economia se confruntă cu efectele negative ale războiului din Ucraina şi cu o inflaţie în creştere şi are nevoie de măsuri fiscale pentru a creşte veniturile.

Modificările propuse, care vor fi probabil aprobate în această lună, includ creşterea impozitului pe dividende la 8% de la 5%, creşterea taxei pe valoarea adăugată pentru băuturile cu conţinut ridicat de zahăr la 19% de la 9% şi taxe mai mari pentru veniturile din jocurile de noroc.

Industria hotelieră va plăti o taxă pe valoarea adăugată de 9%, faţă de 5% în prezent, iar deducerile fiscale vor fi plafonate pentru agricultură, construcţii şi industria alimentară. Sunt incluse, de asemenea, deduceri pentru persoanele cu venituri mici şi modificări ale impozitării pentru întreprinderile mici.

Proiectul de lege nu include modificări ale impozitului forfetar pe venit, pe care social-democraţii de stânga, cel mai mare partid din parlament, doresc să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă, la care partenerii lor de coaliţie din Partidul Liberal se opun.