Guvernul Ciucă vrea să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care schimbă semnificativ regulile de funcţionare a fondurilor de pensii private Pilon II în România.

Ies în evidenţă eliminarea comisionului pe contribuţii şi stabilirea unui comision unic. Guvernul mai vrea ca activele fondurilor Pilon II și Pilon II să poată fi alocate în investiţii private de capital. Alocările vor fi în procent de până la 1% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Fondurile de pensii Pilon II și Pilon III vor putea investi în acţiuni la societăţi din România, din state ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, sau în titluri de participare la fondurile de investiţii private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparţinând Spaţiului Economic European.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Totodată, administratorul va fi obligat să dețină permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

Guvernul vrea şi un comitet de investiţii la nivelul administratorului de fonduri “format din membrii independenţi, precum şi a unui comitet de remunerare”.

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

“În primul rând legislația avea nevoie de această actualizare. Este o punere în realitatea de astăzi. Dacă vă uitați la justificarea acestui act normativ, ea este foarte argumentată. Se vorbește despre elementele care ne preocupă pe toți astăzi – și cu impact asupra evoluției pieței financiare în general și în particular și a celei de administrare a fondurilor de pensii.”, a povestit Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.