Guvernul Ciucă „mută” găurile bugetare din 2022 în 2023 pentru a atinge ținta de deficit de 5,7% din PIB pentru anul trecut

Guvernul Ciucă rostogolește găurile bugetare din 2022 în 2023. Asta arată cifrele din execuţia bugetară din decembrie 2022 şi din ianuarie 2023. Totul ca să nimerească ținta de deficit de 5,7% din PIB pentru anul trecut.

Anul 2023 nu a început bine pentru consolidarea fiscală. Deficitul a crescut în loc să scadă, în condițiile în care economia funcționează bine. Guvernul s-a angajat ferm pentru reducerea deficitului bugetar de la 5,7% din PIB la 4,4% din PIB în 2022. Dar, în ianuarie, lucrurile s-au petrecut exact pe dos.

Am discutat subiectul cu Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.

„Economia crește, consumul crește, deci și veniturile la bugetul de stat din TVA ar trebui să crească puternic. În schimb, ce m-a surprins pe mine la execuția bugetară pe ianuarie a fost că veniturile din TVA au crescut numai cu 2% versus ianuarie 2022, ceea ce este un foarte, foarte mic avans având în vedere că inflația este, totuși, de 15%, deci doar din creșterea prețurilor fără să facă nimic Guvernul sau ANAF-ul, inflația ar fi trebuit să ducă creșterea de venituri din TVA în sus. Nu s-a întâmplat chestia asta, a crescut chiar cu 2%, ceea ce înseamnă chiar o scădere pe volum.”, a declarat Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.