Executivul a aprobat, miercuri, hotărârea de guvern pentru plafonarea preţurilor poliţelor RCA în următoarele şase luni la nivelul lunii februarie 2023. „Per ansamblu, în cazul persoanelor fizice, tarifele practicate sunt cu 12% mai mici decât tarifele de referinţă”, spune Valentin Ionescu.
Advertisment
„S-a aprobat hotărârea de guvern propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, principalul scop al acestei propuneri pe care noi am avansat o în urma discuţiilor cu toate părţile implicate a fost ca pe următoarele şase luni tarifele practicate de societăţile de asigurări să nu crească pe această perioadă. De asemenea pentru protejarea populaţiei am avut mai multe prevederi în această Hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din primă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asigurătorului. Cel mai important este că în următoarele ca în următoarele şase luni să nu avem în creşteri de tarife pe piaţa RCA şi doi să venim cu soluţii în această perioadă pentru a adresa problemele identificate legislative în pe care le avem în legislaţia actuală în piaţa RCA”, afirmă dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„În urma analizelor pe care noi le-am efectuat cu ceea ce priveşte tarifele practicate în luna februarie comparativ cu tarifele de referinţă publicate în 7 martie de către Autoritate, dar calculate independenţe către un auditor, a rezultat faptul că per ansamblu tarifele practicate de societăţile de asigurări sunt mai mici decât tarifele de referinţă. Am spus per ansamblu pentru că în cazul persoanelor fizice media este cu 12% mai mică. Într-adevăr pot fi segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referinţă sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puţine ca număr. Depinde foarte mult de categoria de bonus malus în care se află şoferul respectiv, de capacitatea cilindrică, de categoria de vârstă. Pot exista excepţii sau situaţii în tarifele sunt mai mari. Vorbim de tarife practicate de societăţile de asigurări la sfârşitul lunii februarie, nu vorbim doar de un singur tarif pentru fiecare categorie în parte”, spune directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu.
Titlurile zilei
El precizează că în oraşele mari încărcarea ceea ce priveşte tariful calculat de către societăţile de asigurări este ceva mai mare datorită riscurilor şi a frecvenţei daunelor care este mai mare.