Guvernatorul BNR spune că stabilitatea cursului de schimb se va menține

Sursă foto: Profimedia

Cursul de schimb a fost relativ stabil, în ultimii doi ani deprecierea fiind de aproximativ 4%, iar în perspectivă BNR are spaţiu de manevră să păstreze stabilitatea cursului, după cum reiese din declaraţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

“Piaţa a funcţionat foarte bine. Cursul de schimb a fost stabil timp de doi ani şi câteva luni . A fost vreo 4% depreciere. Şi nu aveam altă solutie când am constatat că avem inflaţie generate de energiei, că a fost extraordinară capacitatea de transmitere a preţurilor energiei în alte produse, a întrecut şi aşteptările mele. Trebuie să pui ceva, să contrabalansezi. Cu ce pot să temperez impactul masiv al creşterii preţurilor la energie? Asta mai trebuia, sa avem şi depreciere importantă a cursului de schimb. Şi la curs capacitatea de transmisie ar fi fost masivă”, e explicat Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Cursul de schimb a oscilat preponderent ţn intervalul 4,94-4,95 lei/euro în ultima perioadă.

Gvernatorul BNR a menţionat că şi în perspectivă BNR mai are spaţiu de manevră să păstreze stabilitatea cursului.

“În continuare păstrăm stabilitatea cursului de schimb. Mai avem spaţiu de manevră, nu a la long, dar există pentru că deficitul extern este în altă parte, deficitul de cont curent vine din deficitul fiscal, acolo trebuie acţionat. Şi pentru că este nevoie de un element de încreder la nivelul ţării, sunt prea mulţi bocitori. Am ţinut cursul de schimb pentru că popularţia trebuie să se uite la ceva, că există ceva ce rămâne stabil. Nu spun că trebuie să batem în cuie cursul de schimb aici. Dar România nu avea altă şansă să mai tempereze inflaţia”.

Isărescu a amitit că ţările din regiune au o situaţie fiscală mult mai solidă comparativ cu România.