Germania sprijină Polonia şi România pentru exportul cerealelor ucrainene

Germania afirmă că sprijină Polonia şi România în adaptarea căilor ferate pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina din cauza blocadei maritime ruseşti, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

„Şinele de cale ferată trebuie să fie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă adecvate – guvernul german lucrează la acest lucru împreună cu mulţi alţi actori”, a declarat ea reporterilor la sosirea la Luxemburg pentru o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Potrivit Reuters, ea a adăugat: „Este clar că, în cele din urmă, cu siguranţă nu vom reuşi să scoatem toate cerealele, dar dacă reuşim măcar să eliberăm o parte din ele, pe diferite rute, atunci acest lucru va fi de ajutor în momentul în care ne confruntăm cu această provocare globală”.

Prezent la aceeaşi reuniune, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocarea de către Rusia a exportului a milioane de tone de cereale ucrainene este o crimă de război.

„Facem apel la Rusia să deblocheze porturile… Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat acesta presei.

„Aceasta este o adevărată crimă de război, aşa că nu-mi pot imagina că acest lucru va mai dura mult timp”, a spus el.