• ondurile de private equity pregătesc investiții de 500 mil.– 1 mld. euro în România.
  • Numărul tranzacțiilor planificate pentru 2025 depășește nivelul din 2024.
  • 400 mil. euro din PNRR sprijină dezvoltarea fondurilor PE și VC.
  • Nume noi precum Provectus Capital, BoldMind și INVL intră pe piață.
  • Optimismul persistă, deși doar 25% dintre fonduri prevăd creștere economică în 2025.
  • 2025 devine anul investițiilor și al dezvoltării portofoliilor, după un 2024 dominat de fundraising.

Fondurile de private equity își cresc miza pe România și pregătesc investiții de până la 1 miliard de euro în următorii ani. Deși contextul geopolitic și economic ridică semne de întrebare, investitorii nu renunță la planurile de expansiune. Dimpotrivă, numărul de tranzacții planificate pentru 2025 îl depășește pe cel de anul trecut. Sprijinul vine și din fondurile PNRR dedicate acestui sector, iar România devine un punct strategic pe harta investițiilor regionale, scrie ZF.

România rămâne atractivă pentru fondurile de private equity

Chiar dacă sentimentul de piață se temperează față de 2024, România continuă să atragă fonduri private equity cu apetit ridicat pentru investiții. Potrivit datelor Roland Berger, peste 80% dintre fondurile active local confirmă interesul crescut pentru tranzacții în 2025. Nume noi intră pe piață, iar cele existente își extind portofoliile. Sprijinul suplimentar venit prin PNRR, în valoare de 400 milioane de euro, impulsionează suplimentar apetitul pentru finanțări. Investitorii preferă România pentru potențialul de creștere, dinamismul pieței și oportunitățile de consolidare în sectoare-cheie.

2025 e anul tranzacțiilor

După un 2024 marcat de strângerea de capital, fondurile private equity intră într-o nouă fază în România: cea a investițiilor accelerate. Executivii Roland Berger subliniază că 2025 vine cu mai multe tranzacții decât în anii anteriori, atât prin achiziții noi, cât și prin extinderi de portofoliu (add-on-uri). Chiar dacă incertitudinea geopolitică și macroeconomică persistă, investitorii își ajustează strategiile pentru a profita de ferestrele de oportunitate. Accentul cade pe proiecte solide, scalabile, cu randamente pe termen mediu și lung, într-o piață care rămâne competitivă și deschisă expansiunii internaționale.

Titlurile zilei

RĂZBOI TOTAL
ISRAEL ȘI IRAN FAC PACE
Trump îl critică pe Jerome Powell
Prețul țițeiului WTI scade
DEFICITELE GEMENE NU MAI POT FI AMÂNATE
BEZOS E CAP DE AFIȘ