Gazprom reduce cu încă o treime livrările de gaz către Europa. Nemții acuză Kremlinul că vrea să provoace creșterea prețurilor

Gazprom reduce cu încă o treime livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream. Motivează prin defecțiuni ale echipamentelor de a căror mentenanță se ocupă Siemens, companie care s-a retras din Rusia.

De partea cealaltă, nemții acuză Kremlinul că vrea să provoace creșterea prețurilor. În doar 2 zile, fluxul de gaz care trece prin conducta Nord Stream a scăzut de la 167 la 67 de mil. de m³. Veniturile Rusiei nu sunt însă afectate, datorită creşterii preţului la gaze cu aproximativ 40%.

“Justificarea părţii ruse este pur şi simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor de a crea disconfort şi de a provoca creşterea preţurilor”. În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit prin cumpărarea de gaz de pe piaţă, “dar la preţuri mari”, spune vicecancelarul german Robert Habeck.

Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Independentă.

„În statele comprimare la care se face referire este o stație de comprimare care reunește opt agregate, se găsește într-un punct nodal pe calea Nord Stream-ului. Motivația tehnică poate să stea în picioare în situația în care într-adevăr există o defecțiune în cazul acestei stații. Din păcate dacă există sau nu există, asta nu avem de unde să știm, decât să îi credem pe cuvânt pe cei care spun acest lucru.

Cert este că, într-adevăr, scăderea semnificativă a cantității de gaze livrată prin Nord Stream către vestul Europei a determinat o explozie a prețurilor.”, a povestit Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Independentă.