Ruşii nu se joacă: Ţara europeană căreia Gazprom i-a oprit livrarea de gaze începând de astăzi

Producătorul rus de gaze Gazprom a anunţat sâmbătă că a încetat să mai furnizeze gaze vecinei Letonia, acuzând-o că a încălcat condiţiile de retragere a gazelor.

Rusia a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda şi Danemarca, care au refuzat să plătească pentru gaz, în conformitate cu un ordin al preşedintelui Vladimir Putin care cere deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Rusia a oprit, de asemenea, vânzările de gaze către Shell Energy Europe din Germania.

În declaraţia de sâmbătă, Gazprom nu a precizat care sunt condiţiile de retragere a gazelor pe care Letonia le-ar fi încălcat, transmite Reuters.

Măsura luată de Gazprom vine la o zi după ce firma letonă de energie Latvijas Gaze a declarat că a cumpărat gaz din Rusia şi a plătit în euro.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Latvijas Gaze a declarat vineri că gazul cumpărat de companie nu provenea de la Gazprom. Latvijas Gaze nu a vrut să-şi numească furnizorul, invocând confidenţialitatea afacerilor.

Latvijas Gaze nu a răspuns la solicitarea de comentarii sâmbătă, după anunţul Gazprom.

În martie, Putin a declarat că cel mai mare producător de gaze naturale din lume va cere ţărilor desemnate ca fiind “neprietenoase” în ceea ce priveşte poziţia lor faţă de conflictul din Ucraina să plătească pentru gaz în ruble.

Comisia Europeană – care a avertizat că respectarea ordinului lui Putin ar putea încălca sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei – a îndemnat companiile din UE să continue să plătească în moneda convenită în contractele lor cu Gazprom, care în marea lor majoritate sunt în euro sau dolari.